ГРАДСКА УПРАВА БИЈЕЉИНА – ОДЈЕЉЕЊЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ :: Semberija INFO ::

 

ГРАДСКА УПРАВА БИЈЕЉИНА – ОДЈЕЉЕЊЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ


Европска унија је седмог децембра, у оквиру програма ЕУ4АГРИ, расписала јавни позив за додјелу бесповратних средстава за подршку инвестицијама у примарној пољопривредној производњи, изјавио је Стеван Тривковић, начелник Одјељења за привреду у Градској управи Бијељина на данашњој конференцији за штампу.

Тривковић је изјавио да је вриједност овог јавног позива 3,5 милиона КМ, те да право на бесповратна средства имају пољопривредни произвођачи, физичка лица, пољопривредна газдинства, правна лица и предузетници.

 „ЕУ овај пројекат реализује у оквиру УНДП-ија и Чешке развојне агенције. Услови су прописани у јавном позиву и прилично су захтјевни. У вријеме пандемије вируса корона и отежаних комуникација, желимо и на овај начин да обавијестимо све заинтересоване да се могу обратити за информације Одјељењу за пољопривреду, Аграрном фонду града Бијељина и нашим мјесним канцеларијама. Сваки подносилац пријаве може конкурисати за бесповратна средства у износу од 30.000 КМ до 200.000 КМ, без ПДВ-а. Европска унија финансира износ од 65 одсто бесповратних средстава у секторима производње млијека, меса, житарица и јаја, док 80 одсто бесповратних средстава нуди за сектор воћа и поврћа. Уколико је пројекат вриједан 100.000 КМ, ЕУ бесповратно даје 65.000 КМ, док за сектор воћа и поврћа даје 80.000 КМ. То је за наше произвођаче изузетно корисно, поготово сада, у години пандемије вируса корона“, изјавио је Тривковић, нагласивши да пољопривредни произвођачи морају испунити одређене услове да би се укључили у реализацију оваквих пројеката.

„За производњу млијека, минималан услов је посједовање десет музних грла прије подношења апликације. За овчарство и козарство минималан услов је посједовање 50 млијечних грла. Та грла морају бити уписана у регистар пољопривредних газдинстава од првог јануара 2019. године до краја 2020. године. Што се тиче производње меса, минималан услов је посједовање 50 јунади прије инвестиције, те 50 товних свиња, 50 оваца или 10.000 бројлера у турнусу. Што се тиче производње житарица и уљарица, подносилац захтјева мора посједовати минимално 10 хектара за житарице и пет хектара за уљарице. Што се тиче повртларске производње, повртлар мора посједовати минимално један хектар отвореног поља и 0,2 хектара у пластеницима. Што се тиче воћарства, услов је од 0,5 хектара, 15, па и до 150 хектара. Што се тиче производње јаја, сви они који подносе захтјев, по завршетку инвестиције морају имати минимално 5.000 кока носиља“.

 Тривковић каже да је приликом суфинансирања објеката, изградње, доградње или адаптације, обавезно посједовање грађевинске дозволе. Сва опрема је комплетно обухваћена, ако се ради о фармама, складишним просторима, сушарама, пољопривредној механизацији, осим трактора.

Он је позвао заинтересоване пољопривредне произвођаче да се у наредних десет дана јаве у Одјељење за пољопривреду или у Аграрни фонд, гдје ће добити све неопходне информације и упутства.
Крајњи рок за подношење пријава је 15. фебруар наредне године.

 Сви они којима се одобре средства ЕУ за инвестиције, имаће обавезу да у року од 40 дана по одобравању региструју предузетничку дјелатност. Одјељење за пољопривреду ће предложити Скупштини града да се сви одобрени пројекти суфинансирају из градског буџета са пет одсто средстава..