Семберски произвођачи поврћа: Упркос корони, задовољни приносима :: Semberija INFO ::

 

Семберски произвођачи поврћа: Упркос корони, задовољни приносима


Семберски произвођачи поврћа срећни су, кажу, што у години пандемије вируса корона и отежаних услова привређивања нису исказали губитке у свом пословању. Већина произвођача поврћа из Велике Обарске и Црњелова кажу да су покрили производне трошкове и улагања у сјеменски материјал, заштитне препарате, радну снагу и обраду, те је остало нешто и за свакодневни живот. Томица Митровић и његова породица, као и породица његовог брата, живе од производње поврћа у Великој Обарској код Бијељине.

 „Садио сам паприку и краставац у пластеницима, док сам лубеницу и купус садио и на отвореним површинама. Све смо продали, али је било извијесних осцилација, када су откупне цијене у питању. С продајом купуса је било по оној народној, повуци – потегни. Ипак, задовољни смо постигнутим, јер нас је и корона ове године умногоме успоравала у свим пољопривредним пословима“, каже Томица Митровић.



Пензионер Милош Јањичић из Велике Обарске каже да је ова година, у цјелини, била родна и берићетна, тако да ни корона није успјела пореметити свакодневни живот вриједних пољопривредника. У пластеницима је произвео већу количину паприке.

„ Каква је епидемиолошка и економска ситуација, можемо слободно рећи да је стање у семберским селима подношљиво. Једино је пијаца варљива, јер се из дана у дан однос понуде и потражње мијења, а мијењају се и цијене. Сада смо супруга и ја у пензији. Производњом поврћа допуњавамо пензије“, каже Милош Јањичић. 

Semberija info - Lj.Lj.