Обиљежен Међународни дан особа са инвалидитетом :: Semberija INFO ::

 

Обиљежен Међународни дан особа са инвалидитетом


Представници Градске управе и организација и удружења која окупљају особе са инвалидитетом, на састанку поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, закључили су да ће и у наредном периоду наставити са дугогодишњом добром сарадњом, а у циљу што бољег положаја особа са инвалидитетом.
 
Шеф Одсјека  у Одјељењу за друштвене дјелатности Љубица Млађеновић подсјетила да на подручју Бијељине, од шест средњих школа, само у три( Пољопривредна и медицинска, Техничка и Стручна школа у Јањи), постоји могућност уписа по два ученика, дјеце с потешкоћама, и нагласила да се очекује да министарство просвјете омогући да се повећа број смјерова и школа који ће омогућити да дјеца с потешкоћама наставе образовање.
 
Славена Рајић, предсједница Актива особа са инвалидитетом Коалиције КОЛОСИ, рекла је да је рад успорила пандемија, али, како је нагласила, “сматра да особе са инвадитетом и без пандемије, живе као да је она увијек присутна, јер живе изоловани у своја четири зида”.
 
-Мислим да тек сад људи схватају како живе особе са инвалидитетом и колико им је тешко. Пандемија је успорила рад нашег Актива, али, упркос томе, проналазимо начине да радимо”, рекла је Рајићева.
 
Предсједавајући Коације КОЛОСИ Ново Трифуновић рекао је да је Међународни дан особа са инвалидитетом прилика да се сумирају резултати урађеног и оног што није урађено, а треба.
 
-Пандемија је отежала наш рад, али смо ипак много тога урадити у интересу особа са инвалидитетом. Спортским екипама које дјелују у оквиру коалиције, посебно је тешко, јер због пандемије немамо могућност ни тренинга ни такмичења, али се надамо да ће се и ово ускоро окончати”, рекао је Трифуновић уз захвалност Градској управи за дугогодишњу успјешну сарадњу и подршку.
 
Ранко Ранкић, предсједник Удружења “Нада” истакао да упркос пандемији, успијевају да раде.
 
-Ових дана почиње са радом Дневни центар за дјецу с потешкоћама у развоју, а у опремању смо учествовали и ми са опремањем сензорне собе. Имамо сарадњу са Градском управом која нам пружа огромну подршку и помоћ у раду, републичким удружењем “Менерали”, ресорним министарствима, као и кантонима у ФБиХ. Тренутно радимо на доношењу локалног плана активности особа са инвалидношћу и на имплементацији члана 24 Конвенције УН о образовним потребама особа са инвалидитетом”, рекао је Ранкић.

Semberija info