Међународни дан укидања ропства: Трговци људима су активни и у доба пандемије :: Semberija INFO ::

 

Међународни дан укидања ропства: Трговци људима су активни и у доба пандемије


Поводом Међународног дана укидања ропства, Удружење за развој и едукацију младих „Сигуран корак“ је на Градском тргу кроз перформанс и дијељење летака указало грађанима Бијељине на проблем модерног ропства – трговину људима. Посебан фокус ставили су на трговину људима у сврху радне експлоатације.

Виолета Мркаљевић, асистент на пројектима у Удружењу за развој и едукацију младих „Сигуран корак“, изјавила је да је циљ данашње кампање, под називом „Ванредно стање не спречава трговце људима – Пази се!“, био да се грађанима упути важна порука – да буду опрезни, јер су трговци људима активни и у доба пандемије.

„Посебно у данашње вријеме, када је много људи остало без запослења и због тешког финансијског стања, трговци људима су много активнији. У нашем перформансу приказали смо како изгледа један сумњив оглас за посао иза којег се крију управо трговци људима. Начини на који се људи могу заштити јесте да првенствено провјере ко је особа која је објавила оглас, да потпишу уговор о раду, да ископирају лична документа, да кажу члановима породице на који начин могу ступити у контакт са њима и да редовно одржавају контакте. Такође, у случају сумње треба обавијестити полицију, а постоје и СОС бројеви телефона које могу контактирати“, рекла је Мркаљевићева.

Semberija info