Почела кампања 16 дана активизма :: Semberija INFO ::

 

Почела кампања 16 дана активизма


Удружење грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин“ и Удружење жена ,,Ромкиња“ организовали су данас поворку чиме су обиљежили званични почетак глобалне кампање ,,16 дана активизма против насиља над женама“.  
 
Шетња учесника, који су носили видно истакнуте поруке које позивају на родну равноправност и нулту толеранцију према насиљу над женама, кренула је у подне испред Дневног центра Отахарин, а на путу до Трга краља Петра Првог Карађорђевића прошли су кроз ромско насеље.
 
Поворка представника ромске заједнице се по доласку у центар града  задржала на том простору  како би  суграђанке и суграђани видјели поруке које шаљу поводом 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама.


 
,,Међународни дан борбе против насиља над женама, 25. новембар, изабран је за почетак кампање  која се завршава 10. децембра, Међународним даном људских права, чиме су на симболичан начин повезане те двије теме. Поред ова два датума кампања укључује и друге значајне датуме, као што су 29. новембар- Међународни дан заштитника људских права жена, 1. децембар- Свјетски дан борбе против СИДЕ и 6. Децембар када се обиљежава годишњица Монтреалског масакра“, појашњава извршни директор ,,Отахарина“ Драган Јоковић.
 
У кампањи ,,16 дана активизма против насиља над женама“ из године у годину укључује се све већи број појединаца и удружења који подржавају борбу против свих облика насиља према женама, а циљ и порука су увијек исти- да се подигне свијест о феномену насиља, пружи подршка жртвама, да се ради на смањењу и превенцији насиља, али и позову надлежни на спровођење обавеза на основу домаћих и међународних правних инструмената. 
 
Насиље као глобални феномен најучесталији је облик кршења основних људских права.



Бојана Јовановић, програмска директорка УГ ,,Отахарин“ каже да насиље није начин за рјешавање било каквих проблема.
 
 ,,Насиље је недопустиво, насиље је законом забрањено“, истиче она.  
 
Предсједница Удружења жена ,,Ромкиња“ Сабира Хашимовић сматра да још пуно треба да се ради како би се разбио стереотип да је жена крива за насиље које трпи.
 
,,Охрабрујемо жене да изађу из круга насиља у ком, најчешће, дуги низ година живе, указује Сабира Хашимовић.
 
Иако је пандемија Ковид-19 значајно утицала на активности које традиционално проводе у оквиру кампање ,,16 дана активизма против насиља над женама“, Удружење грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин“ и Удружење жена ,,Ромкиња“ овом приликом су  још једном позвали све суграђанке и суграђане да им се придруже у борби против родно заснованог насиља и да дају свој допринос за живот без насиља свих жена у нашем друштву.

Semberija info