ХОР „СРБАДИЈА“ НАИЗАД ИМА НОВИ ДОМ :: Semberija INFO ::

 

ХОР „СРБАДИЈА“ НАИЗАД ИМА НОВИ ДОМ


Српско црквено пјевачко друштво „Србадија“ већ 121 годину промовише културну баштину Града Бијељина и Републике Српске, али такође његује традицију и духовност  српског народа. Од оснивања је био један од знамења Бијељине. Својим угледом и бројним међународним наградама „Србадија“ је успјела да доведе у Бијељину реномиране хорове и најуспјешније диригенте из свијета хорске музике.

Гдје год да су се појавили успјех је био загарантован, али дуго времена чланове хора мучио је један проблем – „кров над главом“. „Србадија“ није имала своје просторије у којима би се одржавале пробе. Користили су салу музичке школе, хаустор Педагошког факултета, комшијско двориште...  

Сада, након 121 године од оснивања, пресрећни су јер коначно имају свој простор и одличне услове за одржавање проба. Обновљени Соколски дом биће нова адреса хора „Србадија“. Уз подршку Министарства просвјете и културе РС обезбијеђени су инструменти, намјештај, униформе и друга опрема за рад хора.



Диригент прослављене „Србадије“, Јелена Тракиловић, изјавила је за Семберија инфо да је Соколски дом идеалан за њих и да ће им нови простор олакшати рад.

„Сада ћемо моћи да будемо још креативнији, а у новим условима лакше ћемо постизати добре резултате“, изјавила је Тракиловићева и додала да хор има паузу што се тиче проба због тренутне епидемиолошке ситуације, али да се нада да ће се ситуација ускоро стабилизовати и да ће „Србадија“ наставити са постизањем завидних резултата на великим такмичењима. 

Semberija info - Lj. Božić