Почиње вакцинација против сезонског грипа у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Почиње вакцинација против сезонског грипа у Бијељини


У домовима здравља у Бијељини и Градишци данас почиње вакцинација против сезонског грипа. 
 
Цијена комерцијалне вакцине је 26 КМ, вакцинација се врши од 7.00 до 17.00 часова и термин се мора заказати на број телефона 055/415-150.
 
Директор Дома здравља Данијела Ђукин рекла је да су грађани показали огромно интересовање за вакцинацију и да су већ заказани термини за цијелу седмицу.
 
"Дом здравља обезбиједио је довољне количине вакцине за комерцијалну употребу, ако буде потребе за додатним количинама оне ће бити наручене", најавила је она.
 
Према ријечима Ђукинове, Дом здравља у Бијељини добио је и 1.000 вакцина против сезонског грипа које је обезбиједио Фонд здравственог осигурања Републике Српске за одређене категорије становништва, које су бесплатне.
 
Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Градишка Слађана Тепавац рекла је Срни да вакцинација против сезонског грипа на подручју овог града почиње данас, те навела да су од Института за јавно здравство Републике Српске добили 700 доза бесплатних и 850 доза комерцијалних вакцина, које ће данас бити прослијеђене теренским амбулантама.
 
Тепавчева је навела да се за подручје града вакцинација пацијената који имају право на бесплатну вакцину обавља у амбулантама, а по комерцијалном принципу у Хигијенско-епидемилошкој служби, те да се у теренским амбулантама ван града обавља вакцинација пацијената који имају право на бесплатну вакцину и оних који вакцину плаћају 26 КМ.
 
"Право на бесплатну вакцину имају пацијенти на хемодијализи и који су завршили терапију, исулин-зависни дијабетичари, пацијенти који су кардиохируршки лијечени, дјеца лијечена од реуматске грознице са поремећајима на срцу и обољела од цистичне фиброзе, особе обољеле од мишићне дистрофије и мултипла склерозе, те одређени број здравствених радника", навела је Тепавчева.
 
Она је нагласила да се вакцинација против сезонског грипа препоручује радницима у свим службама које кроз свој посао имају контакт са већим бројем људи.
 
Тепавчева је истакла да вакцину против грипа не могу да приме особе које су тренутно инфициране вирусом корона, као и они којима је изречена мјера изолације, те да особе које су излијечене од ковида 19 могу да приме вакцину након мјесец дана од првих симптома обољења.

Izvor: Srna