Велики је број дјеце која нису довољно заштићена :: Semberija INFO ::

 

Велики је број дјеце која нису довољно заштићена


На дан обиљежавања Међународног дана дјетета желимо још једном да се подсјетимо колика је важност заштите дјеце и дјечијих људских права, као и на чињеницу да у нашем друштву живи велики број дјеце која нису довољно заштићена. Одговорност за заштиту њиховог најбољег интереса је на свима нама, институцијама, невладиним организацијама и сваком грађанину и грађанки, стоји у саопштењу Удружења грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин“ поводом обиљежавања 20.новембра, Међународног дана дјетета. 
 
Како указују, према евиденцији Удружења грађана за промоцију образовања Рома „Отахарин“ на подручју града Бијељине има 187  ромских породица у којима живи 345 дјеце , а чак 90 одсто породица је социјално и економски угрожено. Махом вишечлане породице које иначе једва преживљавају, додатно је погодила ситуација са епидемијом вируса КОВИД-19.  На годишњем нивоу УГ „Отахарин“ кроз Дневни центар за дјецу која живе и/или раде на улици и која су у ризику да то постану пружи око 6500 социјалних услуга намјењених дјеци у ризику.

Подаци из 2020. године указују да је од 345 дјеце  која живе у ромској заједници у Бијељини, њих чак 60 принуђено на просјачење. Поред тога, у периоду од 2017. до 2020. године на основу евиденција УГ „Отахарин“ пријављено је 18 случајева дјечијих бракова.

Подсјећајући да међународни стандарди који штите права дјеце, препозању и дефинишу  опасан дјечији рад на улици као рад који штети здрављу, безбједности или моралу дјеце, наводе да, нажалост, за највећи број угрожене ромске дјеце у Бијељини ти стандарди су само мртво слово на папиру, јер кривична дјела која се врше на њихову штету нису квалификована као трговина дјецом чиме се положај и патња ове дјеце банализује, а дјеца не добијају заштиту која је прописана за жртве трговине људима.

“Опасан дјечији рад често се јавља истовремено са другим облицима најгорег дјечијег рада:ропство или пракса слична ропству, коришћење дјеце за комерцијалну сексуалну експлоатацију, укључивање дјеце у дистрибуцију наркотика и слично“ , стоји у саопштењу. 

Наведено је да је кроз пројекат „Друштвена укљученост и интеграција ромске дјеце“ који је подржан од стране Амбасаде Краљевине Холандије у БиХ, Удружење „Отахарин“ активно радило на прикупљању и анализи свих релевантних података који су везани за заштиту безбједности дјеце у Бијељини, те је у протеклих годину дана извршило Процјену механизама заштите безбједности дјеце у Бијељини, израдило Елаборат о потребама, стандардима и моделима успостављања услуге прихватилишта за дјецу без адекватног родитељског старања и у  ризику да постану жртве кривичних дјела на подручју града Бијељине, те спровело Истраживање о просјачењу као друштвеној појави на подручју града Бијељине.
 
“Све анализе, закључци и препоруке указују да је у граду Бијељини урађено много како би се успоставили реферални механизми за заштиту безбједности дјеце, али да је и поред свих уложених напора и даље упитна потпуна заштита дјеце која су жртве експлоатације, насиља и/или неких других кривичних дјела“, закључак је овог саопштења.

Semberija info