МЈЕСНА ЗАЈЕДНИЦА БОГДАНОВИЋ, БИЈЕЉИНА: Наш циљ је стварање лијепе и функционалне урбане цјелине :: Semberija INFO ::

 

МЈЕСНА ЗАЈЕДНИЦА БОГДАНОВИЋ, БИЈЕЉИНА: Наш циљ је стварање лијепе и функционалне урбане цјелине


Kад се пође од Градског парка према западу, запути се у мрежу улица и сокака, у подручје које одише  животима различитих менталитета који су се испреплели и створили идентитет овом дијелу града.

Мјесна заједница ,,Богдановић“ се простире од Градског парка према западу, а граничи са мјесним заједницама ,,Стари град“, ,,Галац“, ,,Вук Караџић“ и ,,Филип Вишњић“. Према ријечима Милорада Миће Панића, који је већ четврти мандат предсједник Савјета ове мјесне заједнице, не располажу тачним подацима, али процјењује се да на овом подручју данас живи око 4000 становника. Како каже, чине све да њихова мјесна заједница добије изглед лијепо уређене и за живот функционалне градске цјелине, што се може видјети по ономе шта је све урађено протеклих година.


 
- Перспективна смо градска цјелина, у њу се улажу значајна средства. Чинимо све да овај дио града, који је тик до самог градског средишта, добије изглед лијепе и функционалне цјелине. Када упоредим садашње стање и оно у каквом је била прије 15-ак година, када више од пола улица није имало асфалт, ни расвјету, овдје је, заиста, доста тога урађено. Поред интензивне градње, побољшању услова живота значајно је допринијела изградња канализације’’, тврди Милорад Панић, који наглашава да су сви ти инфраструктурни радови урађени захваљујући активности Савјета мјесне заједнице који је свих ових година имао одличну сарадњу са Градском управом града Бијељина, која их је увијек подржавала.
 
- Доста се урадили, али посла још има. Треба асфалтирати и уску, слијепу уличицу Стјепана Томашевића, а и два сијалична мјеста треба поставити. Затим, остао је један дио мјесне заједнице, као напуштено острвце, гдје није урађена канализација. То је спој улица Ђуре Даничића и Јована Кроштанског, те стари дио Улице Баје Станишића. Сматрамо, а с тим се слаже и градоначелник Мићо Мићић, ако је све около урађено, да треба и тај дио завршити’’, указује Панић.
 
Каже, лијепо је сада видјети асфалтиране и освијетљене улице, поготово дио улице Баје Станишића према МЗ ,,Вук Караџић“, те крај Улице цара Душана, које су се послије сваке кише  већим дијелом  нашле под водом, што је отежавало пролаз и возилима, а камо ли пјешацима. Сада је, на задовољство становника ових улица,  томе дошао крај.

Говорећи о томе шта овом дијелу града недостаје,  наводи спортске објекте и терене.

- Велика би ствар била да се нађе простор за мање спортско игралиште, барем за фудбал, да се дјеца не играју на улици’’, истиче Панић. 

Када говоримо о томе како и од чега живе људи у овом дијелу града, нажалост, подаци нису охрабрујући. Велика је стопа незапослености, људи преживљавају, углавном, радећи повремене сезонске послове. Приличан је број и оних који до средстава за живот долазе тако што сваког уторка и петка продају робу на бувљој пијаци. 

- Као човјеку, јако тешко ми пада то што на простору наше мјесне заједнице имамо велики број корисника јавне кухиње. Њих је 70 и свакодневно, и пуно раније него што је вријеме за подјелу топлих оброка, окупљају се овдје испред просторија МЗ ,,Богдановић“, гдје је један од укупно шест пунктова јавне кухиње, колико их има на подручју града Бијељине’’.

Панић је мишљења да би отварање нових радних мјеста и покретање производње у великим фабрика у значајној мјери допринијело побољшању животног стандарда свих грађана Бијељине, па тако и становника МЗ ,,Богдановић“.
Иначе, како је истакао Панић, објекат МЗ ,,Богдановић“, који се налази у Улици Ђуре Даничића број 111, адреса је и Удружења за помоћ лицима са аутизмом ,,Другачији свијет“.

- Ова зграда намијењена је за рушење, као и још четири куће које се налазе ту поред нас, а на овом мјесту изградиће се вишеспратница. У њеном приземљу ће бити просторије Мјесне заједнице, а велика жеља нам је да се ту отвори шалтер поште, као и шалтер банке. То би нам увелико олакшало свакодневни живот’’, каже Милорад Мићо Панић.

Семберске новине - Семберија инфо