МЕЂУНАРОДНИ ДАН DJЕТЕТА: Бијељина треба да буде безбједан град за свако дијете :: Semberija INFO ::

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН DJЕТЕТА: Бијељина треба да буде безбједан град за свако дијете


На данашњи дан, 20. новембра, када обиљежавамо Међународни дан дјетета, желимо још једном да се подсјетимо колико је важна заштитa дјеце и дјечијих људских права, као и да се укаже на чињеницу да у нашем друштву живи велики број дјеце која нису довољно заштићена. Одговорност за заштиту њиховог најбољег интереса је на свима нама, на свим институцијама, невладиним организацијама и на сваком грађанину.

Према евиденцији УГ "Отахарин", на подручју града Бијељина живи 187 ромских породица у којима живи 345 дјеце, а чак 90% тих породица је социјално и економски угрожено. Већином вишечлане породице, које иначе једва преживљавају, додатно су погођене ситуацијом са коронавирусом. На годишњем нивоу УГ "Отахарин" кроз Дневни центар за дјецу која живе или раде на улици, и која су у ризику да дођу до тог стадијума, пружа око 6500 социјалних услуга.

Подаци из 2020. године указују да је од 345 дјеце која живе у ромској заједници у Бијељини, њих чак 60 принуђено на просјачење. Поред тога, у периоду од 2017. до 2020. године, на основу евиденција УГ "Отахарин", пријављено је 18 случајева дјечијих бракова.

Међународни стандарди који штите права дјеце, препознају и дефинишу опасан дјечији рад на улици као рад који штети здрављу, безбједности и моралу дјеце. Нажалост, за највећи број угрожене ромске дјеце у Бијељини, ти стандарди су само мртво слово на папиру, јер кривична дјела која се врше на њихову штету нису квалификована као трговина дјецом чиме се положај и патња ове дјеце банализује, а дјеца не добијају заштиту која је прописана за жртве трговине људима.

Опасан дјечији рад често се јавља истовремено са другим облицима најгорег дјечијег рада (ропство или пракса слична ропству, коришћење дјеце за комерцијалну сексуалну експлоатацију, укључивање дјеце у дистрибуцију наркотика и сл.).

Кроз пројекат "Друштвена укљученост и интеграција ромске дјеце" који је подржан од стране Амбасаде Краљевине Холандије у БиХ, УГ "Отахарин" је активно радило на прикупљању и анализи свих релевантних података који су везани за заштиту безбједности дјеце у Граду Бијељина, те је у протеклих годину дана извршило Процјену механизама заштите безбједности дјеце у Бијељини, израдило Елаборат о потребама, стандардима и моделима успостављања услуге прихватилишта за дјецу без адекватног родитељског старања и у ризику да постану жртве кривичних дјела на подручју Града Бијељина, те спровело Истраживање о просјачењу као друштвеној појави на подручју Града Бијељина.

Све анализе, закључци и препоруке указују да је у Граду Бијељина урађено много како би се успоставили реферални механизми за заштиту безбједности дјеце, али да је и поред свих уложених напора и даље упитна потпуна заштита дјеце која су жртва експлоатације, насиља или неких других кривичних дјела. Превасходно због недостатка смјештајних капацитета и установа социјалног старања који би служили да се дјеца издвоје из средине која их угрожава и да се надлежним институцијама пружи могућност и вријеме да спроведу неопходне поступке како би се најбољи интерес дјеце заштитио.

Скупштина Града Бијељина је на засједању 12. октобра 2020. године усвојила иницијативе УГ "Отахарин" за оснивање Прихватилишта за дјецу без адекватног родитељског старања и која су у ризику да постану жртве кривичних дјела.

Неопходно је да се уложе напори свих чланова заједнице, не само професионалаца и активиста невладиних организација, него и свих грађана Града Бијељина како би се негативне праксе, као што је експлоатација дјеце, прекинуле, а дјеци која су изложена насиљу, експлоатацији и другим кривичним дјелима буду заштићена, склоњена са улице и из других средина гдје је њихова безбједност угрожена.

Учинимо све што је у нашој моћи да Град Бијељина буде град који је безбједан за свако дијете, а сва дјеца да буду једнако заштићена.

Semberija info