НАМА ЈЕ КВАЛИТЕТ ЖИВОТА СВИХ ГРАЂАНА НА ПРВОМ МЈЕСТУ :: Semberija INFO ::

 

НАМА ЈЕ КВАЛИТЕТ ЖИВОТА СВИХ ГРАЂАНА НА ПРВОМ МЈЕСТУ


За Лопаре по мјери свих нас!
 
Колико година сте на челу Општине Лопаре?
-На мјесту начелника Општине сам од 2008.године, три мандата, а све то вријеме руководила ме је жеља да се рјешавају инфраструктурни пројекти на подручју ове разуђене локалне заједнице и да се унапређује квалитет живота, како на овом, тако и на подручју цијеле Републике Српске.
 
Шта сте учинили у том периоду за развој локалне заједнице?
-Све протекле године, сарадници и ја, успјели смо реализовати бројне пројекте. С поносом истичем да смо уредили и асфалитрали око 250 километара нових асфалтних локалних путева, изграђени су и бројни нови објекти, водоводи, те други елементи локалне инфраструктруре. Оно што је од немјерљиве важности, свакако је чињеница да смо у сарадњи са привредницима ставили у функцију скоро све фабрике из бивше државе. То је за сваку локалну заједницу набитније, јер стварањем услова за отварање нових радних мјеста, становништво остаје у локалној заједници и сви инфраструктурни пројекти добијалу прави смисао. Асфалтираним путевима долазе на посао, долазе до амбуланти, до Дома здравља, до родбине, ученици до школе и тд., а не одлазе у бијели свијет тражећи могућност да обезбиједе егзистенцију за своју породицу. Чињеница је да велики број наших мјештана привремено живе и раде у иностранству, али то ни једног тренутка не значи да су изгубили „везу“ са родним крајем. Напротив, све што радимо на овом подручју, радимо договором и уз консултације, имамо њихову свесрдну помоћ, а Удружење Мајевичана је по бројним активностима, познато и изван подручја општине Лопаре. Морам истаћи да је кроз локалне институције, више од 100 младих људи одрадило приправнички стаж, што такође доприноси побољшању стопе незапослености и шта нас, као одговорне људе у локалној управи радује, јер истрајавање у оставрењу циља, има конкретне резултате.
 
Клизишта су свјевремено нанијела много проблема на подручју општине. Шта сте учинили на санацији?
-Прије неколико година, задесиле су нас елементарне непогоде и у том периоду су бројна клизишта разорила путеве и објекте на овом подручју. Саборност и солидарност опет је дошла до изражаја. Изградили смо 100 нових кућа, санирали смо и изградили 22 моста, поправили преко 30 километара водовода, више од 60 километара локалног пута и санирали више од 1.500 локација клизишта. Све то вријеме, нисмо заборављали оне који су најзуслужнији што данас живимо свој на своме у слободи, а то је борачка популација. Настојимо да будемо уз њих у свим сегментима потреба, тако да смо изградили двије стамбене зграде, запослили смо сву дјецу са високом стручном спремом из категорије породица погинулих бораца, изградили смо спомен обиљежја у свим селима на подручју општине, а то је најмање што можемо учинити за немјерљиву жртву погинуих бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца. Нисмо запоставили ни развој спорта, јер циљ нам је да имамо здраву омладину. Тренутно имамо шест фудбалских и један одбојкашки клуб, а поносни смо што се у Тобуту организују мајевичке брдске аутотрке. Не изостаје ни посвећеност културном животу на подручју наше локалне заједнице. Имамо веома активан и наш Центар за културу, који је мјесто бројних културних активности и манифестација, а шира јавност већ зна да је ова установа већ 12 година суорганизатор Ликовног сабора. Да не набрајам шта је још учињено, јер увијек постоји бојазан да се заборави нешто што је потребно поменути. Једном ријечју, рећи ћу да радимо и реализујемо све оно што сматрам да свака локална заједница и треба да ради.
 
Да ли сте имали подршку републичких институција?
-Локална заједница је сарађивала са свим министарствима и институцијама Републике Српске. Сматрам да је наша Република жртва партократије и зато смо сиромашно друштво, а док се из тих раља не извучемо, тешко ће бити напретка. Оно што поново наглашавам је рад са дијаспором и ту имамо одличне резултате. До сада је реализовано 12 пројеката наше дијаспоре која је велика подршка и ослонац нашем народу. Овим путем желим да им поново у име локалне заједнице, изразим пуну захвалност.
 
Какви су планови за даљи развој?
На подручју наше локалне заједнице имамо започете пројекте, који су у интересу и на добробит свих грађана Републике Српске. Један од таквих пројеката је је изградња излетничког комплекса Бусија, а затим и изградња обилазнице око Лопара. Такође, градимо фабричку халу у Прибоју, имамо бројне пројекте у пољопривреди, а свакако да настављамо са изградњом инфраструктуре, путева, водовода и тд. Циљ нам је да створимо што више прилика за нова радна мјеста и производњу, да наши мјештани буду задовољни, а да наши млади остају на својим огњиштима.
 
Шта Вас мотивише да са породицом живите у Лопарама?
-Љубав према родном крају и мојој породици, родбини, пријатељима.... Живим у Пирковцима код Лопара, на мјесту гдје су моји преци одувијек живјели. Мој искључиви мотив је да омогућимо опстанак и развој на Мајевици. Без личног примјера то не иде!

Семберија инфо