СТАНОВИ ЗА ШЕСТ РОМСКИХ ПОРОДИЦА :: Semberija INFO ::

 

СТАНОВИ ЗА ШЕСТ РОМСКИХ ПОРОДИЦА


Данас је у Бијељини, у Мјесној заједници Ново Насеље, на локалитету познатом као „Финцов салаш“ у оквиру пројекта „Стамбено збрињавање Рома“ уприличена примопредаја кључева шест новоизграђених станова.

Скромној церемонији примопредаје су присуствовали први човјек Министарства за људска права и избјеглице Вијећа министара БиХ Милош Лучић, градоначелник Града Бијељина Мићо Мићић и предсједник УГ „Отахарин“ Драган Јоковић. У склопу пројекта је планирано да се у наредном периоду ријеши стамбено питање укупно 24 Ромске породице изградњом укупно четири оваква објекта.


Градоначелник Града Бијељина је, изразивши задовољство урађеним, подсјетио на важност заједничког дјеловања локалног нивоа власти са ентитетским и државним институцијама. Као резултат такве сарадње настао је и пројекат „Стамбеног збрињавања Рома“ који ће у наредном периоду обезбиједити кров над главом за 24 породице.

-Када се заједно ради, пуно тога се уради. Ми данас, заједно са Министарством за људска права и избјеглице Вијећа Министара БиХ и швајцарским Каритасом, предајемо једну нову зграду њеним новим станарима. Ова екипа инвеститора ће овдје изградити још три оваква објекта. Већ је потписан уговор за градњу сљедећих шест станова. Једина само локална заједница у БиХ која примјењује интегративан приступ у рјешавању проблема социјално најугроженијих Рома. Поред ријешеног стамбеног питања, корисници станова ће имати могућност да радом у пластеницима УГ „Отахарин“ обезбиједе себи  економску сигурност а грађанима Бијељине свјеже и органски произведено воће и поврће“, рекао је градоначелник Мићић.

Министар за људска права и избјеглице Милош Лучић је нагласио значај бриге о правима најбројније националне мањине у бх. друштву. Од 2009. године, Министарство за људска права и избјеглице БиХ је у пројекат стамбеног збрињавања Рома на подручју БиХ уложило око 40 милона а на подручју града Бијељина око милион конвертибилних марака.

-Ово министарство ће се и у наредном периоду залагати за стварање што квалитетнијих услова за живот ромске популације. Тренутно смо, у сарањи са Заводом за запошљевање у фази креирања једног пројекта који ће, сигуран сам донијети добробит ромској заједници у Бијељини“, поручио је министар Лучић. 

Једна од оних који су данас добили кључеве нових станова је и Маризела Дучић, мајка деветоро дјеце која није крила задовољство.

-Много сам сретна данас. Коначно имамо свој стан. До сада смо живјели као подстанари у свакаквим кућама, нисмо имали воду, струју, а сада смо, хвала овим добрим људима ријешили проблем своје куће.“
 
Из градске Канцеларије за националне мањине и дијаспору истичу да су средства обезбијеђена и за изградњу друге зграде, а радови ће почети наредне године.

За ову стамбену јединицу Каритас Швајцарске је обезбиједио око 250.000 КМ, Министарство за људска права и избјегице БиХ око 100.000 КМ и Град Бијељина око 140.000 КМ. Град ће, уз обезбјеђење земљишта и инфраструктуре (грађевинска дозвола, проширење електро и водоводне мреже, итд.) суфинасирати иградњу станова са  40.000 КМ.

Семберија инфо