ЗАВРШЕН СИСТЕМ ЗА НАВОДЊАВАЊЕ У ЦРЊЕЛОВУ И БАТКОВИЋУ :: Semberija INFO ::

 

ЗАВРШЕН СИСТЕМ ЗА НАВОДЊАВАЊЕ У ЦРЊЕЛОВУ И БАТКОВИЋУ


Систем за наводњавање у семберским селима Црњелово и Батковић у потпуности је завршен и спреман за кориштење. Овим системом покривено је 834 хектара на подручју Батковића и 550 хектара у Црњелову. Вриједност ове инвестиције износи 10,5 милиона конвертибилних марака а уговор су заједнички реализовали Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади РС, ЈУ ,,Воде Српске" и Град Бијељина. Извођач радова је фирма ,,Хигра д.о.о." Бијељина а радови су завршени прије рока.


- У оквиру овог уговора изграђен је подсистем наводњавања БНЗ-5 у Доњем Црњелову који покрива површину од 550 хектара и подсистем наводњавања БНИ-5 у Батковићу на површини од 834 хектара. Извршена је санација и реконструкција канала Стара Дашница, измуљавање и формирање попречног профила, санација лијевог и десног ножичног појаса насипа, изградња објеката прелива и водозахвата за мелирационе канале и санација табласте уставе Височ. Урађено је измуљавање и оспособљавање дренова у хидромелирационом систему - заштићеном подручју "Семберија" са изградњом преграда, пропуста и осталих објеката на дренажним каналима. Комплетан процес је аутоматизован у складу са највишим свјетским стандардима, истиче Саво Цвијетиновић, виши стручни сарадник за наводњавање у ЈУ ,,Воде Српске".

Цвијетиновић каже да сада укупна површина пољопривредног земљишта у Семберији које је покривено системима за наводњавање износи више од 2.000 хектара.

- У наредном периоду слиједи изградња нових подсистема за наводњавање. Према пројекту ресорног министарства и ЈУ ,,Воде Српске", укупна површина под системима за наводњавање у Семберији биће око 11.000 хектара, каже Цвијетиновић.

Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда Града Бијељина, истиче да ће новоизграђени систем за наводњавање бити од великог значаја за семберске пољопривреднике.

- Овај систем примјењив је за све начине наводњавања и има велики капацитет од 350 литара у секунди. Излазни притисак на хидрантима биће 3-5 бара што омогућава квалитетно наводњавање и при условима суше. Системи за наводњавање у великој мјери ће унаприједити пољопривредну производњу у Семберији, каже Лазаревић.