ДАНИ БУНДЕВЕ У ЉЕЉЕНЧИ :: Semberija INFO ::

 

ДАНИ БУНДЕВЕ У ЉЕЉЕНЧИ


У Љељенчи код Бијељине отворена је традиционална манифестација „Дани бундеве“ која је и ове године, упркос пандемији вируса корона, окупила неколико најзначајнијих произвођача здраве хране у Семберији.


Нико Сијерић, на чијем имању се одржава ова манифестација, каже да је основни циљ да се популаризују здрава храна и здрави органски производи.


„Десет година се моја породица бави узгојем бундеве и производњом различитих производа од бундеве. Ове године посјетиоцима можемо показати и просторију за излагање и дегустацију наших производа. Наш циљ је да здрави органски производи одавде оду на домаће, по могућности и на инострано тржиште. Ово није индустријска серијска производња, већ се ради о ограниченој количини производа код којих доминира квалитет. Бавимо се производњом хладно цијеђеног уља од бундеве, сокова, џемова, слатких и киселих произдвода. Наша породична фирма „Природно“ већ четири године се бави овом производњом. Узгајамо три врсте бундеве, тикву голицу, која служи за производњу хладноцијеђеног уља, мускатну бундеву, за производњу сокова и џемова, те хокаидо бундеву која се користи у гастрономији. Сваке године бундеве сијемо на површини од 65 до 70 дунума“, каже Нико Сијерић.


Градоначелник Бијељине, Мићо Мићић, након што је отворио ову манифестацију, истакао је да  је органска производња и здрава храна будућност Семберије.

„ Здрава органска храна све више се користи у исхрани. Пуно је теже и скупље произвести овакве намирнице, али људи брину о свом здрављу и знају њихову вриједност. Градска управа ће посредством Аграрног фонда и уз помоћ различитих подстицаја ресорног министарства настојати да се што више људи укључи у производњу здраве хране“, истакао је градоначелник Мићић.

На овој манифестацији изложен је козји сир, произведен у Сувом Пољу, на имању Мире Мијатовић,  те пчелињи производи породице Глигоревић из Љељенче, сок од ароније из Загона и други производи.

Семберија инфо