Ивана Станишић, Извршни директор Техничког сектора за област водоснабдијевања у А.Д. Водовод и канализација: Вјерујем у људе и тимски дух :: Semberija INFO ::

 

Ивана Станишић, Извршни директор Техничког сектора за област водоснабдијевања у А.Д. Водовод и канализација: Вјерујем у људе и тимски дух


Ивана Станишић у ,,Водоводу’’ од 2017. године обавља врло важну функцију. Захваљујући посвећености и преданом раду, каже, да се труди да буде максимално одговорна, да консултује старије и искусније колеге и да одговори на сваки изазов. Признаје да је велика одговорност и обавеза обављати овако важну функцију у тако озбиљној фирми.

Шта означавате као приоритете, када је ријеч о раду водоводног предузећа?

- С обзиром да је вода основни предуслов за живот свих живих бића на Земљи, намеће се и основни приоритет предузећа - њена основна дјелатност експлоатације, пречишћавања и дистрибуција воде. Сам значај воде за људе, за сав живи свијет, за еко систем, за наш град, за нашу државу, за Планету као цјелину, веома је велики и многострук, почев од тога да је вода услов живота, па до многих других функција.Наша основна мисија и визија предузећа јесте да имамо квалитетну и исправну воду за пиће доступну сваком потрошачу. У прилог томе говори и сам развој предузећа, које је до 1992. године снабдијевало око 50.000 становника, а данас управља системом који снабдијева до два пута већи број становника, користећи, искључиво, сопствене кадрове и расположива средства. Свједоци смо развоја града и великог прилива становништва, те је данас на водоводни систем прикључено око 90.000 потрошача, а одржавамо око 650 километара водоводне мреже, а без рестрикција и проблема у водоснабдијевању.
Приоритет предузећа у наредном периоду односи се на проширење водоводне мреже, на оне дијелове територије града Бијељина гдје не постоји изграђена водоводна мрежа. Већ смо започели изградњу водоводне мреже за јужни дио Семберије, тј. до насеља Модран из правца Новог Насеља Јања, те створили предуслове за даље ширење мреже ка насељу Суво Поље. Урађена је и пројектна документација, тј. Главни пројекат транспортног цјевовода до насеља Главичице, као и Идејно рјешење за цјелокупан јужни дио Семберије. Такође, врше се проширења водоводне мреже на основу захтијева наших суграђана, а у сарадњи са Градском управом, те активности на улагању у системско даљинско управљање како би модернизовали постојећи систем и пружили ефикасно и сигурно управљање нашим системом. 
 
Шта можете издвојити као посебно важан сегмент за предузеће?

- Град Бијељина је у претходном периоду био један од ријетких градова у окружењу који није имао  канализациони систем, него су се фекалне отпадне воде прикупљале у појединачним или заједничким септичким јамама и пријетиле да угрозе једино извориште воде за пиће за Бијељину и за њене становнике.
Реализација пројекта „Канализациони систем града Бијељина“, која је почела 2005. године довеле су до тога да се отпадне воде сакупљају у канализационом систему и транспортују главним колектором до Постројења за пречишћавање отпадне воде у Великој Обарској. Тако да данас успјешно штитимо једино извориште воде за пиће „Грмић“.
С обзиром да сам запослена у предузећу од 2007. године, активно сам учествовала у свим фазама овог капиталног пројекта и имам огромно искуство у реализацији и свим фазама овог великог пројекта. Данас Постројење за пречишћавање отпадних вода у Бијељини је једно од најсавременијих и најуспјешнијих постројења у региону, а сам пројекат, који је имао и има за циљ да заштити подземне воде да се не загаде и угрозе здравље становништва представља и окосницу стратешког опредјељења јасне визије заштите изворишта воде и животне средине становника Бијељине. У прилог томе говори да је пројекат укључен у стратешке документе као што су Национални стратешки план заштите природе РС, Локални акциони план заштите природе, те и у Стратегији развоја Града Бијељина.
 
Цијенећи да су, поред великих инвестиција које су уложене у Бијељини, по питању изградње канализационог система, као и низа других пројеката, како оцјењујете Ваш, као и однос Вашег предузећа са корисницима Ваших услуга?

- У претходном периоду предузеће и сви запослени се труде да подигну ниво услуга, те да професионало и стручно обављају посао, пратећи нове трендове и стандарде. Једна од значајних активности јесте формирање Инфо (кал) центра за брзо пружање информација нашим корисницима. Једна од активности која се одвијала у комуникацији са нашим корисницима је и дезинфекција објеката Заједница етажних власника, као и других јавних објеката у периоду короне. Брзим информисањем наших корисника успјели смо да обезбиједимо три круга дезинфекције објеката. 
Посебно смо поносни на пројекат ,,Вода је живот”, који је започео у 2018. години, а који има за циљ подизање свијести грађана о важности питке воде – хигијенски исправне (безбједне) воде, као и о важности пречишћавања отпадне воде. Овај пројекат се састоји из више дијелова, а има за циљ да сваки дан обиљежавамо као ,,свјетски дан вода” и да истакнемо значај ресурса питке воде са изворишта ,,Грмић”, значај пречишћавања отпадне воде и испуштања у реципијент.
Наш највећи резултат пројекта је промијенити и подстаћи на размишљање најмлађе, као и омладину да развију свијест о значају воде за пиће и отпадне пречишћене воде. Сходно томе израдили  смо брошуре и флашице, те уз пригодан садржај организовали низ догађаја како би на иновативан начин дали вриједност еколошкој едукацији наших најмлађих корисника.
 
Када бисте резимирали Ваш рад у предузећу, оцјењујете ли се успјешном?

- За успјех, на било ком пољу, потребно је пуно труда, учења, улагања у себе и много стрпљења. За успјешан посао није довољна само стручност и знање већ и опредијељеност и преданост том послу, као и спремност за стицање и усвајање нових знања, а што је, најважније, потребна је љубав према ономе што се ради. Бити жена, и водити технички сектор, представља изазов, а посебно у периоду који је иза мене и кога карактеришу велики капитални пројекти. Упркос свему, за мене је то значило ухватити се у коштац са свим изазовима, проблемима, инвестицијама, који су свакодневно били присутни у раду, те проналазити рјешења и средства за њих.
Моја идеја рада у водоводном предузећу је, не ријешавати само проблем водоснабдијевања, већ и покушати модернизовати постојеће системе и самим тим поједноставити рад и оптимизовати процесе. Тако би и потрошачи добијали квалитетнију услугу (ГИС, СКАДА, мобилна читања водомјера…). Неко сам ко вјерује у људе и тимски дух, те сматрам да иза сваке литре воде стоји знање, искуство и рад сваког запосленог у нашем предузећу. Сви се трудимо да очувамо здраву животну средину за будуће генерације.
                               
Биографија

Ивана  Станишић, дипломирани инжењер грађевине – мастер, рођена је у Тузли 27. августа 1981. године. Основно и средње образовање је стекла у Бијељини, а дипломирала на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду. Од октобра  2007. године ради у предузећу А.Д. ,,Водовод и канализација” Бијељина. Прво је била у Служби за пројектовање и развој, те Служби за управљање водоводном мрежом, а од 2017. године обавља функцију Извршног директора Техничког сектора за област водоснабдијевања. Активно учествује у домаћим и међународним пројектима и конференцијама из области водоснабдијевања и одвођења и пречишћавања отпадних вода, те са Удружењем ,,Водоводи Републике Српске” активно учествује на јачању капацитета водоводних предузећа и подизању нивоа животног стандарда становништва у погледу пружања услуга водоснабдијевања и одвођења и пречишћавања отпадних вода.

Семберија инфо