"Žitopromet" na bubnju za 8,5 miliona KM :: Semberija INFO ::

 

"Žitopromet" na bubnju za 8,5 miliona KM


Skupština povjerilaca bijeljinskog "Žitoprometa", koji je u stečaju, donijela je danas odluku da će cijena imovine ove fabrike na narednoj javnoj licitaciji iznositi oko 8,5 miliona KM. 
 
Potvrdio je ovo za "Nezavisne" Aleksandar Vićanović, stečajni upravnik "Žitoprometa" Bijeljina. 
 
Dodao je da bi naredna licitacija za prodaju ovog nekadašnjeg bijeljinskog giganta trebalo da bude održana za oko mjesec dana. 
 
"Skupština povjerilaca 'Žitoprometa' Bijeljina donijela je odluku da se sljedeća javna licitacija i ponuda za prodaju nekretnina stečajnog dužnika 'Žitoprometa' objavi sa umanjenjem od 10 odsto u odnosu na procijenjenu vrijednost", rekao je Vićanović.
 
Kako Vićanović ističe, početna cijena "Žitoprometa" Bijeljina bila  je oko 9,4 miliona KM.
 
"Prva licitacija, kada je procijenjena vrijednost fabrike, proglašena  je neuspjelom, jer nije bilo zainteresovanih", kazao je Vićanović.
 
Naveo je da je jedini interes za kupovinu ovog stečajnog dužnika, koji ne radi dvije godine, pokazala kompanija "Pavgord" iz Foče, koji je već vlasnik jednog dijela bijeljinskog "Žitoprometa".
 
"Međutim, očigledno je i on procijenio da je navedena cijena previsoka s obzirom na potrebna ulaganja, jer u tehnologiju i sam proces proizvodnje se nije ulagalo prije otvaranja stečajnog procesa i sve je to u lošem stanju", istakao je Vićanović. 
 
Naglasio je da bi on volio da se na sljedećoj licitaciji kompanija "Pavgord" ponovo pojavi.
 
"Smatra da je vrijeme ključan faktor kada je u pitanju prodaja u stečajnom postupku", zaključio je Vićanović.
 
Problemi u nekadašnjem bijeljinskom gigantu pojavili su se prije dvije godine, kada je u ovoj kompaniji bilo zaposleno 114 radnika.
 
"Žitopomet" je u stečaju od decembru 2019. godine, a sud je tada utvrdio da ova fabrika u Bijeljini ne obavlja poslovnu djelatnost od novembra 2018. godine.
 
Firma je tada svojim radnicima dugovala tri plate i nisu imali uplaćeno penzijsko i zdravstveno osiguranje, nakon čega su oni stupili u štrajk.
 
Problemi su trajali oko godinu dana, a otvaranje stečaja omogućeno je zajedničkim angažmanom sindikata radnika i investitora, ali i predstavnika nekadašnjeg većinskog vlasnika Slobodana Pavlovića, koji se nisu bunili protiv ovog rješenja.
 
Ukupno prijavljena potraživanja povjerilaca bijeljinskog  "Žitoprometa" iznosila su oko 13 miliona KM, dio ih je osporen, a za dio su pokrenuti sudski postupci. Na ročištu održanom u februaru ove godine stečajni upravnik "Žitoprometa" je priznao potraživanja od 6,2 miliona KM, a od tog iznosa "Pavgord" iz Foče ima razlučno pravo na iznos od 4,8 miliona KM, dok je imovina preduzeća procijenjena na 11,5 miliona KM.
 
Dio imovine preduzeća "Žitopromet" Bijeljina je ranije kupila kompanija "Pavgord" iz Foče, koja je pokazala interesovanje za kupovinu i ostatka imovine stečajnog dužnika.
 
Vlada RS u maju je dala saglasnost Poreskoj upravi RS da svoja potraživanja u "Žitoprometu" proda na javnom konkursu. Kompanija "Pavgord" dostavila je 10. juna ponudu za otkup ovih potraživanja.  Krajem istog mjeseca PU RS i "Pavgord" potpisali su ugovor o izmirenju 600.000 maraka duga za doprinose za sve radnike "Žitoprometa".
 
Ranije su iz fočanske kompanije više puta isticali da im je cilj da se 'Žitopromet' podigne, da se radnici koji su nekada radili u ovoj fabrici vrate na posao, a proizvodnja ponovo pokrene.

(Nezavisne)