ПАШАЛИЋ: У 2021. ГОДИНИ БИЋЕ КОМПЛЕТНО УРАЂЕН ХИДРОМЕЛИОРАЦИОНИ СИСТЕМ У СЕМБЕРИЈИ :: Semberija INFO ::

 

ПАШАЛИЋ: У 2021. ГОДИНИ БИЋЕ КОМПЛЕТНО УРАЂЕН ХИДРОМЕЛИОРАЦИОНИ СИСТЕМ У СЕМБЕРИЈИ


 Данас је Бијељинину посјетио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић и том приликом разговарао са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем, директором ЈУ ,,Воде Српске“ Мирославом Миловановићем и директором Јединице за координацију пољопривредних пројеката Стефаном Митровићем.
 
Пуно је различитих тема о којима се разговара када у Бијељину дође министар  пољопривреде са сарадницима, а тако је, потврдио је то градоначелник Бијељине Мићо Мићић, било и овај пут.
 
-Данас смо потписали анекс уговора који подразумијева наставак наводњавања у дијелу  Дашнице између Батковића и Доњег Црњелова, а овај анекс се односи на чишћење канала који иду према Броцу, Трњацима и оним дијеловима мјесних заједница које треба завршити, а остали су још од времена кад је рађена комасација. Тиме ће се, и то врло брзо,  добити једна мрежа наводњавања и одводњавања, што и јесте потпуна функција канала Дашница, изјавио је Мићић.
 
Додавши да то подразумијева и лијеп изглед Дашнице у дијелу њеног тока кроз град, Мићић је прецизирао да ће радови у том дијелу бити потпуно завршену за седам дана, а данас ће се урадити јавна расвета.

 
-Канал Дашница има вишеструку улогу, а у дијелу тока кроз град биће лијепо уређен, са шеталиштем и бициклистичком стазом. Иначе,  биће  уставама регулисана количина воде, а она ће износити осам кубика, што је количина која неће угрожавати ниво подземних вода и подруме, а сав вишак воде ће ићи мајевичким ободним каналом. Радови на мајевичком ободном каналу су такође при крају, каже Мићо Мићић прецизирајући да је вриједност радова на мајевичком ободном каналу пет милиона марака, а исто толико и за уређење дијела Дашнице кроз град. Радови ће, како најављује, бити завршени до краја године.   
 
Министар Борис Пашалић је констатовао да се пуно тога урадило на подручју града Бијељине када су у питању водопривредни објекти.
 
-Пројекат уређења корита канала Дашнице кроз град, заједно са уставом  у Јањи, коштао је око пет милиона марака, а радови ће бити завршени до 15. децембра. Други важан пројекат је уређење мајевичког ободног канала, главног ободног канала и канала Глоговац, а вриједност тих радова је око шест и по милиона марака и ти радови ће бити окончани у јулу сљедеће године. Са још неким мањим интервенцијама можемо рећи да ћемо у 2021. години комплетно уредити и повезати читав тај хидромелиорациони систем на подручју града Бијељине, чиме се стичу услови не само за заштиту од поплава, него и за обезбјеђење довољне количине воде за наводњавање, истиче министар Пашалић.
 
Он је подсјетио да су прије годину дана он и градоначелник Мићићем најавили изградњу 1000 хектара система за наводњавање- 500 у Батковићу, 500 у Црњелову, а ових дана завршава се систем у Батковићу. Како најављује, већ наредне године креће се   са Којчиновцем, тако да ће се, како процјењује, у неколико наредних година обезбиједити макар половину зацртаног циља.
 
Прецизирајући да је пројекат наводњавања у Бијељини обухватио 1о.000 хектара пољопривредног земљишта, најављује да се до 2022. планира завршетак 2.000 хектара, након тог 5.000 хектара, а тај крајњи циљ, каже, ипак не може да се уради у кратком периоду.
 
Након састанка у Градској управи, учесници састанка посјетили су водозахват ,,Јања“ који се реконструише у циљу лакше контроле уласка воде из Дрине, а која ће протицати каналом Дашница до ријеке Саве.  Због тих радова у каналу Дашница ових дана нема воде, а неће је бити ни у наредњих пет-шест дана, када ће радови бити окончани.
 
Влада РС и град Бијељина су поплава 2014. године уложили десетине милиона у заштиту од поплава.
 
-Прво је урађен савски насип, регулација ријеке Јање је при самом крају ( ту је уложено око 16 милиона марака), ободни мајевички канал, канал кроз град и остало је још да се регулише дрински насип. Влада РС је уложила значајна средства у обалоутврде, што је био један од предуслова да се направи насип, оне се завршавају и на Орловом пољу и у дринском дијелу код Амајлија. Остаје нам још један велики пројекат који смо данас договорили, биће рађен у прољеће, а то је дрински насип. Прва дионица ће бити од ушћа ријеке Јање до водозахвата ,,Јања“, одакле канал Дашница води у град, а наставићемо даље према Амајлијама, Поповима, све до Саве. Кад завршимо онда можемо рећи да смо урадили  заштиту од поплава барем у наредних 50 година, рекао је градоначелник Мићо Мићић.

Семберија инфо