Zvornička firma za bijeljinsku "Šećeranu" ponudila tri miliona KM :: Semberija INFO ::

 

Zvornička firma za bijeljinsku "Šećeranu" ponudila tri miliona KM


Za kupovinu bijeljinske "Šećerane", koja je u stečaju, danas je ponuđeno tri miliona KM, a prvu konkretnu ponudu za ovu fabriku dala je firma "NSG Rent" iz Zvornika. Potvrdio je ovo za "Nezavisne" Nebojša Matić, stečajni upravnik "Šećerane".
 
Matić je naveo da je danas zasjedao Odbor povjerilaca "Šećerane", koji su otvorili ponudu i konstatovali da je validna.
 
"Ponuda je dostavljena u validnom roku, uplaćen je otkup dokumentacije u iznosu od 10.000 KM, kao i depozit u iznosu od 50.000 KM, te je priložena i sva prateća dokumentacija", rekao je Matić.
 
Dodao je da Odbor povjerilaca danas nije donio odluku niti je razmatrao prihvatanje ove ponude. Tu odluku će donijeti Skupština povjerilaca, a ukoliko bude usvojena, kupac ima rok od sedam dana da izvrši uplatu.
 
"Odbor povjerilaca je tražio da se zakaže sjednica Skupština povjerilaca, koja bi trebalo da bude održana u narednih 30 dana, kada će biti donesena odluka da li će biti prihvaćena ponuda firme iz Zvornika", kazao je Matić.
 
Bijeljinska "Šećerana", koja je u stečaju od 2015. godine, do sada je bezuspješno licitirana 14 puta, a Matić navodi da je, iako je do sada bilo mnogo ponuda sa različitih strana svijeta, "NSG Rent" iz Zvornika prva firma koja je napravila konkretnu ponudu za kupovinu ove fabrike.
 
"Interesovanje su pokazale kompanije iz Vijetnama, Turske, Vojvodine... Međutim, niko nije napravio konkretnu ponudu niti je uplatio depozit", rekao je Matić.
 
Neke od tih kompanija i ponuđača bili su i "Soltis" i "Sarijel" iz Turske, Goran Bajkić iz Banjaluke, investitor Dragan Guru Đuragin iz Hong Konga, kao i kompanija "Niva" iz Žablja u Srbiji.
 
Skupština povjerilaca bijeljinske fabrike šećera nedavno je prenijela sva prava odlučivanja na Odbor povjerilaca, koji čine predstavnici firme "Pavgord" vlasnika Gordana Pavlovića, preduzeća "Elektrobijeljina" i radnika.
 
Kompanija "Pavgord" je ove godine za 10 miliona KM okupila dugovanja "Šećerane", odnosno oko 63 odsto od ukupnih potraživanja povjerilaca.
 
Ova kompanije iz Foče je i ranije pokazivala interesovanje da kupi bijeljinsko preduzeće i za njega je nudila pet miliona KM, ali je ta ponuda prošle godine odbijena.
 
"Pavgord" inače ima nekoliko zajedničkih projekta u RS sa novosadskom firmom "Galens", odnosno sa njenim ogrankom u Republici Srpskoj "RS Galens Invest", čiji je direktor Bojan Galić, koji se nalazi i na čelu "NSG Renta".
 
Nebojša Matić podsjetio je da je početna procjena imovine bijeljinske "Šećerane" bila viša od 20 miliona KM te da je kasnije cijena od licitacije do licitacije padala.
 
"Kasnije je bilo ponuđeno 10 miliona, pa osam, sedam, a na kraju je Odbor povjerilaca donio odluku da se prodaje kao pravno lice i da početnu cijenu ne stavljamo", naveo je Matić.
 
Istakao je da to znači da je svako pravno ili fizičko lice koje je zainteresovano za kupovinu "Šećerane" moglo da preda svoju ponudu.
 
"Svako je imao mogućnost, pod uslovom da uplati otkup dokumentacije i depozit i dostavi svoju ponudu", zaključio je Matić.

(Nezavisne)