Имовина бијељинског „Елвака“ иде на добош :: Semberija INFO ::

 

Имовина бијељинског „Елвака“ иде на добош


БИЈЕЉИНА – На наставку извјештајног рочишта за бијељински „Елвако“, које је одржано у Окружном привредном суду у Бијељини, изабран је петочлани Одбор повјерилаца те донесен закључак да имовина овог предузећа иде на продају, јавља дописник портала KАПИТАЛ.

У петочлани Одбор повјерилаца изабрани су представник разлучног повјерица „Атос осигурање“ Драган Шуматић,  представник Фонда за развој и запошљавање којим управља Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС Вера Тешњак, представник Бобар банке у стечају Саша Танасић, те представник једног од мањинских повјерилаца „Интегра инженејринга“ Ангелина Ивановић и представник 155 радника „Елвака“ Милош Пекић.
Прва сједница новоизабраног Одбора повјерилаца на којој ће бити изабран предсједник одбора биће одржана 4. фебруара.

На почетку извјештајног рочишта пуномоћник „Атос осигурања“ Алексдандар Поповић обавијестио је стечајног судију о захтјеву за посебно намирење овог разлучног повјериоца у извршном поступку над некретнинама фирме „Елвако“ над којима је уписана хипотека првог реда у корист „Атос осигурања“.

Стечајни управник „Елвака“ Млађен Петковић обавијестио је стечајног судију да није могао у овој фази стечајног поступка донијети одлуку о давању сагласности за остваривање посебног намирења над некретнинама стечајног дужника, јер је у међувремену заказан наставак извјештајног рочишта на којем ће се одлучивати о даљем току стечајног поступка.

С обзиром на то да се повјериоци на претходном извјештајном рочишту нису могли изјаснити о приједлозима стечајног управника око начина продаје имовине „Елвака“, јер нису имали сагласности својих претпостављених, на овом рочишту искристалисан је јасан став  како да се приступи уновчавању имовине стечајног дужника.

На захтјев пуномоћника повјерилаца Бобар банке и ИРБ-а преформулисан је приједлог  стечајног управника и донесен је закључак да се имовина стечајног дужника, оптерећена заложним правом, као и она која није оптерећена хипотекама и залогом, некретнине, опрема, материјалне залихе и резервни дијелови  продају усменим јавним надметањем по процијењеној виједности

На свакој наредној лицитацији имовина ће се продавати по умањеној вриједности за 10 одсто, под условом да се не може продати испод 50 одсто процијењене вриједности. У том случају Скупштина повјерилаца би се поново састала и одредила услове даље продаје.

Занимљиво је да је овај приједлог подијелио повјериоце тако да је за било 54 одсто повјерилаца, док су остали били против оваквог начина продаје.

Стечајни управник бијељинског „Елвака“ Млађан Петковић рекао је раније да се из имовине која чини стечајну масу не може очекивати значајније намирење повјерилаца те предложио да “Елвако” иде у ликвидацију и да се повјериоци намирују продајом имовине, о чему је KАПИТАЛ писао.

Међу већим повјериоцима налазе се, разлучни повјерилац „Атос осигурање“ са готово девет милиона КМ и Фонд за развој и запошљавање РС којим управља Инвестиционо-развојна банка РС (ИРБ) са 6,5 милиона КМ признатих потраживања.

Извор: Капитал (capital.ba)/Инфо Бијељина