Бољи положај удружења грађана кроз пројекат „Дијалог за будућност“ :: Semberija INFO ::

 

Бољи положај удружења грађана кроз пројекат „Дијалог за будућност“


У Бијељини је одржан други састанак Локалне дијалошке платформе за подручје Града Бијељина у оквиру реализације пројекта "Дијалог за будућност". На данашњем састанку одржана је радионица с циљем креирања документа под називом "Оквир за дјеловање локалне дијалошке платформе".



Пројектом се жели омогућити адолесцентима и младима, невладиним удружењима, удружењима жена и неформалним групама жена, прилика да изграде своје капацитете за конструктиван дијалог у заједници, те да заједно са другима, кроз локалне дијалошке платформе идентификују приоритете за побољшање друштвене кохезије у заједници, препоруче изводљива ријешења за њих и представе их локалним властима.

Приоритетне области локалне дијалошке платформе су јачати подршку младима  кроз развој активности педагошког рада са младима који ће у фокусу имати превенцију болести зависности, борбу против малољетничког преступништва, превенцију злоупотребе и насиља младих путем интернета и врбовање младих у секте.

Идеја је и да се покрену активности заштите жена жртава породичног насиља у виду предности у запошљавању и обезбјеђењу социјалних станова. За самохране мајке са дјецом које немају сталан извор финансирања нити подршку, план је оснивање Алиментационог фонда на нивоу Републике Српске којим би се обезбиједио неопходан доплатак на бригу о дјеци.

Такође, потребна је промоција социјалне кохезије и рад локалне дијалошке платформе путем медија, односно укључивањем медија у рад платформе и оснаживање постојећих ресурса организација цивилног друштва.

Потребно је обезбиједити финансијску подршку за организовање сусрета представника различитих култура, етницитета и традиција са циљем бољег упознавања, приближавања и размјене, као и повећати учешће жена у локалној заједници, промовисати друштвена, економска, политичка права и једнакоправност жена у Бијељини.

Један од задатака је и већи ангажман и укљученост  жена у локалне дијалошке платформе и креирање заједничке активности жена из различитих политичких партија како би се заједничким наступом и напорима обезбиједила већа равноправност полова.

Овај пројекат заједнички имплементирају УНДП,УНИЦЕФ и УНЕСКО у партнерству са Предсједништвом БиХ, а финансира се средствима Уреда Уједињених нација за подршку изградњи мира / Фонда за изградњу мира (PBF).

У пројекту, осим Бијељине, учествује још 27 партнерских општина/градова: Центар, Ново Сарајево, Нови Град , Стари Град, Илиџа, Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Источни Стари Град, Пале, Трново, Соколац, Тузла, Брчко Дистрикт, Витез, Бусовача, Кисељак, Крешево, Травник, Нови Травник, Усора, Тешањ, Бугојно, Мостар, Требиње, Бања Лука, Добој и Добој Исток.

Извор: Град Бијељина