ДОМ ЗДРАВЉА И ОТАХАРИН: БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ РОМКИЊА :: Semberija INFO ::

 

ДОМ ЗДРАВЉА И ОТАХАРИН: БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ РОМКИЊА


Бесплатни мамографски прегледи и папа тест, за жене ромске популације из Удружења „Отахарин“, организован је у Дому здарвља, а према ријечима Татјане Перић, главне сестре амбуланте за Специјалистичке консултације из гинекологије, превентивни прегледи су од изузетне важности за грађане.

Начелник амбуланте др Бојан Стевић рекао је да са УГ „Отахарин“ имају добру сарадњу, те да поред оваквих активности, раде и на едукацији чланица.
- Наше активности у промоцији здравља, показује добре резултате, а посебно што се прегледима подвргавају и жене које више од пет година нису биле на прегледу“, рекао је др Стевић.



Предсједник УГ „Отахарин“ Драган Јоковић истакао је да са Домом здравља имају одличну сарадњу. што доприноси подизању свијести о превенцији.
- Већ три године проводимо активности на превенцији и едукацији, што свакако доприноси да суграђанке ромске популулације све више схватају потребу редовних прегледа“, рекао је Јоковић.

Предсједница „Удружења Ромкиња“ Сабира Хашимовић је истакла да три године заједно са УГ „Отахарин“ и Домом здравља организују превентивне прегледе, што доприноси очувању здравља чланица.
- Прошле године смо имали четири жене код којих су откривене промјене на дојци и подвргнуте су лијечењу, а то не би било откривено, да нису биле подвргнуте превентивним прегледима“, рекла је Хашимовићева.

Замјеник директора Дома здравља др Игор Новаковић рекао је да за организовање превентивних прегледа имају подршку Градске управе, као и да имају добру сарадњу са удружењима која дјелују на подручју града.
- Дом здравља је препознатљив по овим активностима, али због погоршања епидемиолошке ситуације, принуђени смо да све овакве ативности обуставимо док се не смири ситуација. Учинићемо све да максимално заштитимо све наше кориснике услуга, као и запослене у Дому здравља“, рекао је др Новаковић и упутио апел свима да поштујемо и примјењујемо мјере личне  заштите.

Подршку у активностима Дома здравља и удружењима, због организовања превентивних прегледа, упутио је и градоначелник Мићо Мићић.
- Захвалан сам запосленим у Дому здравља и Болници што воде рачуна о здрављу  наших суграђана. Активности на превентивним прегледима су веома значајне и наш Дом здравља је препознатљив по томе. Такође, морам похвалити активност удружења која, заједно са овом здравственом установу и уз подршку Градске управе, раде на промоцији здравља“, рекао је Мићић.

Семберија инфо - О.Стјепановић