Удружење жена за борбу против карцинома дојке „Геа“: Рано откривање доводи до изљечења :: Semberija INFO ::

 

Удружење жена за борбу против карцинома дојке „Геа“: Рано откривање доводи до изљечења


Обиљежавајући такозвани „ружичасти октобар“ , мјесец борбе против карцинома дојке, чланице бјељинског Удружења жена „Геа“, које је формирано 2004. године, окупиле су се данас, 24. октобра, на градском тргу у Бијејини, да би обиљежиле Свјетски дан борбе против карционома дојке.

Ђуја Пејић, предсједница Удружења жена „Геа“, каже да су чланице овог удружења жељеле, дијељењем ружичастих машница и пропагандног материјала, указати грађанима Бијељине на проблеме с којима се свакодневно сусрећу жене које су оперисале карцином дојке.

„Највећи проблем, с којим се сусрећу жене, јесте спознаја о болести, што утиче на психу жене. О овој болести још увијек се мало говори на нашим просторима, јер је још увијек табу тема за многе. Људи који имају некога оперисаног од рака дојке, то најчешће крију. Жене се налазе у ситуацији, како прихватити ту болест и како кренути у процес изљечења и социјализацију након оперативног захвата. То су велики, понекад и непремостиви проблеми за жену. Ми од 2004. године највише радимо на психосоцијалној помоћи овим женама. Kада дођу у наше удружење, жене ђелују погубљено, питајући се, зашто се то њима дешава, како ће њихова породица реаговати на све то. Статистички подаци потврђују, уколико се карцином дојке открије на вријеме, у раној фази, око 95 одсто жена се излијечи и након пет година може нормално функционисати, постајући користан члан друштва“, каже Ђуја Пејић, упућујући апел женама да редовно обављају прегледе.



Она каже да је удружење до сада организовало безброј акција и едукативних предавања. Умрежено је са сличним удружењима из РС и ФБиХ, преносећи властита искуства женама у другим срединама. Имају одличну сарадњу са бијељинском болницом и Домом здравља, као и са локалном заједницом, посредством коалиције „ KОЛОСИ“.

Семберија инфо