БИЈЕЉИНА КАО БРЕНД :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА КАО БРЕНД


Град који има снажан бренд је град у који се долази, град који има слаб бренд је град из којег се одлази. У окружењу имате много напуштених градова, градови се данас суочавају са огромним изазовима сваке врсте, тако да је бренд-  стратегија једна важна платформа коју градови треба да осмисле, поручио је професор  Александар Дејановић приликом представљања лога и бренд-стратегије града Бијељине .
 
Пројекат ,,Бијељина као бренд“ почео је крајем марта 2019. године , када су бијељинска Туристичка организација и Висока школа модерног бизниса из Београда закључили уговор о брендирању града.
 
-Након доста уложеног труда дошли  смо  у прилику да представимо  пројекат ,,Бијељина као бренд“  који смо радили заједно са пројектним тимом који је формиран у Бијељини. Током протеклог времена добили смо драгоцјене информације и сугестије како да дефинишемо ново раздобље у развоју бренда Бијељина, рекао је  проф. Александар Дејановић са Високе школе модерног бизниса, који је пројект менаџер овог великог посла израде лога и бренд-стратегије града Бијељине.
 
Посао није био лак,  јер  Бијељина је мијењала своју физиономију изузетно динамично и бурно током посљедње двије деценије и било је  тешко ухватити тај дух града који се тако брзо мијења и који је стално у покрету.
 
-Имали смо истраживање  , а затим смо се морали дубоко да замислимом, јер смо имали и различитих тумачења како да путоказе које су нам рекли становници Бијељине, посјетиоци, привредници и представници дијаспоре  сложимо у једну овакву бренд-  стратегију, каже проф. Дејановић наглашавајући да ова бренд-  стратегија има све елементе које треба да има, те да је Бијељина први град у Републици Спској, односно Босни и Херцеговини који има овакав документ.
 
-Бити у нечему први није мала ствар, то је једна платформа на основу које ћемо у наредном периоду, опет заједно, покушати да унапредимо бренд града Бијељине, изјавио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић на чију иницијативу је пројектни тим радио и истраживање конкуренције.
 

Наиме , они су на мапу  ставили  шестар и у удаљености од око 70 км направили круг око Бијељине. У том распону налазе се Брчко, Тузла, Зворник, Лозница, Сремска Митровица, Шабац и Рума. То су градови који су непосредни конкуренти Бијељине на овом подручју.  Чланови тима су анализирали како отприлике Бијељина стоји на тој ранг листи. Закључили су да је по појединим критеријумима негдје у врху, а негдје у средини. То  им  је дало дубљи увид у ком правцу треба  нарочито да инсистирају  и гдје треба да буде тај магнет који ће привући инвеститоре и туристе.  Наравно,  то ствара и услове који треба да привуку и  младе  таленте и све друге, јер, како каже проф. Дејановић, град је као кошница у коју свако треба да остави мако поленовог праха и онда ће то донијети добар резулат.
 
- Посебно смо се намучили трагајући за тиме што би требало да буде симбол Бијељине.
Највише гласова у анкети добио је купус. Међутим , купус је доста тешко визуелизовати тако да он буде атрактиван симбол у овим савременим условима и онда смо тражили неко друго рјешење. На другом мјесту Бијељинци, а нарочито дијаспора, инсистирали су да то буде голуб, јер голуб је детаљ грба Бијељине, голуб има све позитивне асоцијације,  то је симбол који  нема ниједну негативну конотацију . Он је симбол мира, а у хришћанству је врло снажан симбол, симбол је Светог духа, затим, голуб је и присутан на свечаностима – дефинитивно  носи снажну поруку, појашњава проф. Дејановић.
 
Градоначелник Мићо Мићић је изразио велико задовољство израдом лога нашег града.
 
-Јако је лијепо да је из грба нашег града извучен голуб, јер голуб је симбол мира, а поготово је снажна порука то што носи и срце, а то говори о нашој љубави коју имамо према свима, изјавио је Мићић.
 
Размишљајући како да голуба представе, а да у графичком смислу буде примјењив како на малим  површинама, тако и  на  великима,  чланови пројектног тима  дошли су  до једноставног симбола који је урађен из једне линије, у једном потезу. 
 
-Замах крила голуба је у облику срца и шаље врло јасну поруку. Ту је једна линија која је успјела да престави голуба  као симбола Бијељине, он је и стари симбол, али овог пута визуелизован је на један другачији начин, указује проф. Дејановић.

Семберија инфо