СЕМБЕРСКЕ НОВИНЕ ОБИЉЕЖИЛЕ 40. РОЂЕНДАН :: Semberija INFO ::

 

СЕМБЕРСКЕ НОВИНЕ ОБИЉЕЖИЛЕ 40. РОЂЕНДАН


У Градској галерији уприличена је мала свечаност, али врло значајним поводом: ,,Семберске новине“ обиљежиле су 40 година излажења. 

Први број ,,Семберских новина“ изашао је 20. октобра 1980. године, хиљадити  број је свјетло дана угледао 28. априла 2015. године,  ових дана изашао је, редизајниран, 1262. број, а данас обиљежавамо 40 година наших новина које су једини штампани медиј на овим просторима.



,,Семберске новине“  основала  је Општинска конференција социјалистичког савеза - Секција за информативну дјелатност и оне су, заједно с Радио - Бијељином,  имале значајну друштвену и информативну функцију.

Важно је напоменути да су о креирању информативне дјелатности у Бијељини у то вријеме бринули професионални новинари Радио Бијељине и други дописници радија, телевизије и штампе из нашег града, међу којима су се посебно истицали: Жарко Симић, Панто Секулић, Петар Илић, Халид Рифатбеговић, Тодор Николић, Јусуф Трбић, Добривоје Тукић, Милован Благојевић, Драган Вучковић и Перо Симић.



С обзиром на то да су ,,Семберске новине“ професионално и кадровски израсле из Радио-Бијељине, подсјећамо да је први новинар Радио-Бијељине био Зекеријах Смајић, први директор и одговорни уредник Панто Секулић, а уредници информативног програма Зоран Милошевић и Жарко Симић. Многи ће се сјетити и Мустафе Ждерића, Драгана Марића, Миле Вујића, Ивице Тосмана, Загорке Станчић, Мире Закомац, те незаобилазних тонских сниматеља Горана Бобића и Пере Станкића.   

Данашњу екипу ,,Семберских новина“, која је  петнаесточлана, чине новинари, фоторепортери, радници на пословима преламања и припреме новина и портала ,,Семберија инфо“, радници у маркетингу и рачуноводству, као и на пословима дистрибуције новина, на челу са вршиоцем дужности директора Тањом Којић и главном и одговорном уредницом Верицом Зеленовић.

Пратећи модерне технологије ,,Семберске“ су, да би биле ближе читаоцима, а и што брже пласирале информације, покренуле портал ,,Семберија инфо“, те истоимене странице на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм. На овај начин читаоцима је свакодневно доступан много већи број информација које уопште нису заступљене у новинама.

- Све што се мијењало у ,,Семберским новинама“ током протеклих година је само број страница, вријеме изласка и дизајн. Најбитније је да новине никада нису одступале од основне намјене, а то је да објективно информишу и да проблеме сагледавају из више углова. Новинари су се трудили да буду на висини задатка и да посао раде професионално. Једно је најважније- у новинама нема сензационализма и афера. Наглашавамо, ,,Семберске новине“ биљеже све што се дешава на овим просторима, дијелећи са својим суграђанима и лијепо и ружно, али не одступајући од објективности и могућности да се  неки догађај или тема освијетли из више углова, што, нажалост, многи медији не поштују, каже Верица Зеленовић.



В.д. директор ,,Семберских новина“ Тања Којић истиче да је штампано издање сваких новина данас јако тежак посао, за разлику од портала.

- Семберске новине“ постоје 40 година, задржавају традицију хроничара времена и то ће наставити да раде и убудуће, каже Тања Којић, додавши да ове новине од 16. октобра излазе у новом руху.

Предсједница Организационог одбора јубилеја ,,Семберских новина“ Душанка Гаврић  истакла је пројекте који су реализовани у години јубилеја.

- Семберске новине“ су у години јубилеја урадиле низ пројеката од којих издвајам љетњу школу новинарства ,,Мали новинар“, сада имамо промоцију књиге нашег колеге Љубе Љубојевића, а осмог новембра планирамо изложбу  ,,Семберских новина“ која ће бити пресјек рада током протекле четири деценије, а до  краја године планирамо још једну изложбу, а то је  изложба дјечијих радова ,,Дјечији свијет“,  навела је Душанка Гаврић. 

 

,,Семберске новине“ су се свих ових година трудиле да буду уистину хроничар времена, да забиљеже најважније преломне догађаје који су у великој мјери обиљежили прошлост и садашњост нашег града и цијеле Семберије. Посебно мјесто заузимају репортаже о великом малом човјеку, а потврда томе је и књига  нашег колеге новинара Љубе Љубојевића ,,Булевар добрих комшија“  која је представљена у оквиру обиљежавања важног јубилеја новина.

,,Булевар добрих комшија“ је трећа Љубојевићева књига коју чине репортаже објављене у ,,Семберским новинама“ у протекле три године. То су приче о људима који живе ту око нас , а о којима је зналачки и врло професионално писао Љубојевић.

- Боравак на терену, жива ријеч, непосредни контакти са људима, упијање и биљежење тих ситних, наочоглед неважних, али итекако важних и значајних народних мудрости, мисли и анегдота, све је то што се на крају претаче у новински текст и постаје незаобилазни траг о људском постојању и бивствовању. Можда ове приче у времену данашњем изгледају помало прозаично, једнолично и монотоно, али ће, тек у годинама које долазе, послужити неким новим генерацијама  као орјентир за тумачење свега онога што је било и прошло, односно онога што ће тек доћи, појашњава Љубојевић.

На свечаности обиљежавања јубилеја ,,Семберских новина“ био је и први човјек града, градоначелник Мићо Мићић. Он је у протеклих 15 година пружао несебичну подршку и помоћ ,,Семберским новинама", како би могле несметано и континуирано излазити.  У знак захвалности в.д. директор ,,Семберских новина“ Тања Којић градоначелнику је уручила специјално признање.  



- Ово прознање је за мене изузетно пријатно и лијепо изненађење, пуно вам хвала. А заправо признање заслужујете ви, јер ви и ваши претходници сте они који нас 40 година информишете, објективно и професионално, о свим дешавањима на подручју нашег града, рекао је Мићић, те истакао да су тешка времена пред штампаним медијима, али да зна да се запослени у овој медијској кући труде да ,,Семберске новине“ дођу до сваког нашег суграђанина.

- Ваш труд није узалудан, јер сви они који желе да сазнају шта се дешава у нашем граду, а да то буде правилно и професионално информисање, читају ,,Семберске новине“, поручио је Мићић.

Семберија инфо - М.Решидовић