ОКРУГЛИ СТО КОАЛИЦИЈЕ КОЛОСИ :: Semberija INFO ::

 

ОКРУГЛИ СТО КОАЛИЦИЈЕ КОЛОСИ


 Коалиција КОЛОСИ, организовала је округли сто о значају примјене члана 24 Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом, а учествовали су представници институција, образовних установа и Коалиције КОЛОСИ.

Предсједник Одбора за образовање особа са инвалидитетом Ранко Ранкић истакао је да је циљ округлог стола, анализа имплементације члана 24 УН Конвенције о образовним потребама особа са инвалидитетом.

- На овом подручју је око 10.000 особа са инвалидитетом, што је велик број у односу на број становништва, а што се тиче свих надлежних институција, наилазимо на разумијевање по питању инклузивног образовања“, рекао је Ранкић.



Предсједница Актива младих особа са инвалидитетом Коалције КОЛОСИ Славена Рајић истакла је да се у РС од 2001. године ради на побољшању инклузивног образовања и његовој примјени.

- Напредујемо из године у годину, али још много тога треба да се уради. Очекујем да ће и овај округли сто допринијети побољшању инклузије, јер „малим корацима се постижу велике ствари“, рекла је Рајићева и нагласила да права инклузиовна настава јесте да свака особа са инвалидитетом и неком врстом потешкоће, има право на образовање, а потребан је стручни кадар (дефектолог, психолог, логопед).

Директор Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ Славиша Вујановић казао је да у вртићу имају двоје дјеце са потешкоћама.

- Настојимо да стварамо што адекватније услове за рад са дјецом која имају потешкоће, с тим што је потребно да имамо и адекватан стручни кадар“, рекао је Вујановић.

Испред Градске управе, обратила се Љубица Млађеновић. Нагласила је да подржавају рад Коалиције КОЛОСИ, као и да пажњу усмјеравају на предшколско и школско образовање за дјецу која имају потешкоће.

Јованка Вуковић замјеник Омбудсмана за дјецу РС, нагласила је да је интитуција Омбудсмана за дјецу РС укључена у  ове активности.

- Веома је важно инклузивно образовање ускладити са Конвенцијом о правима дјетета, а сви релевантни фактори радиће и даље да се то квалитетно и учини“; рекла је Вуковићева.

Семберија инфо - О.Стјепановић