ДРУГА НАГРАДА СЕМБЕРКИ СТОЈАНКИ ЂОКИЋ :: Semberija INFO ::

 

ДРУГА НАГРАДА СЕМБЕРКИ СТОЈАНКИ ЂОКИЋ


У 23. зборнику ,,Истина о Србима”, чији је издавач СПКД ,,Просвјета” Градишка, у категорији прозни радови, објављена је другонаграђена прича која носи наслов Qуид ест веритас? / Шта је истина?, ауторке Стојанке Ђокић из села Доња Чађавица код Бијељине, мастер професора српског језика и књижевности и сарадника СПКД ,,Просвјета” из Бијељине. У Зборнику су објављена по три награђена поетска и прозна рада и 20 одабраних радова који су стигли на истоимени кнкурс. У Културном центру у Градишци представљен је и 22. број часописа за друштвена питања ,,Градишки зборник” .

,,Градишки зборник''  постоји 25 година и чувар је културе у Градишци, али и у цијелој Републици Српској и бави се друштвеним темама које су пресудне за очување српског националног идентитета.

Ову манифестацију подржава Градска управа Градишка која препознаје институционални значај овог зборника.
-Моја прича говори језиком мајке (свих мајки) које су давале синове овој земљи. Мајке рађају кћери и синове, а онда те исте кћери рађају синове, њихови синови гину у ратовима и тако у круг. Прстенастом композицијом, техником прича у причи хтјела сам да још једном испричам причу о сталном понављању историје, смрти и живота. На обали ријеке Саве, у Београду, моја јунакиња предаје причу својој сапутници о својим губицима с оне стране Саве, тамо негдје код Градишке. Умотане у причи, 1942. и 1992. се отривају кроз историјски моменат, али и кроз лични, исповједни, потресни. Помињу се ту још и одреднице као што су Градина, Јасеновац, Крагујевац, Јерусалим, с посебним лирским освртом на страдања дјеце... Тема којој краја нема, а кругови се само понављају... ,,Овдје, на рамену Дунава, ту је наше чистилиште, гдје се душе купају'', каже моја јунакиња. Преиспитивање истине, то је задатак сваког човјека. Не смијемо да заборављамо, наша је обавеза да његујемо културу сјећања и да погазимо дух самоодрицања...”, каже Стојанка Ђокић, која је наставник српског језика и књижевности у двије бијељинске школе - у Пољопривредној и медицинској школи Бијељина и у Основној школи ,,Доситеј Обрадовић” Суво Поље и наглашава да јој ова награда значи много, али је схвата као награду коју је добила Семберија.

Semberija info