ДАНАС ЈЕ ТАЧНО 40 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И РАДА СЕМБЕРСКИХ НОВИНА :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС ЈЕ ТАЧНО 40 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И РАДА СЕМБЕРСКИХ НОВИНА


Данас, 20. октобра, 1980. године изашао је први број Семберских новина. Дакле, новине обиљежавања јубилеј „Семберских новина“ – четири деценије постојања и рада. За некога ће ово, можда, изгледати као обичан јубилеј, али за нас који живимо, радимо и стварамо у овом граду, 40 година није мали временски период. Брижљивим хроничарима живота у Бијељини нису промакли неки изузетно важни датуми из историје штампе и информисања у Бијељини. Стотину година је прошло од појаве првог информативног листа на подручју Семберије. Изашао је 1920. године и можете претпоставити како се звао ... „Семберија“. Шеснаест година касније (1936) појавио се „Глас Семберије“. Исте те године свјетло дана угледала је „Наша ријеч“, да би годину дана касније, 1937. године, била покренута и „Ријеч Семберије“.

Да  се не заборави... Педесет година је прошло од покретања Радио – Бијељине, прве радио - дифузне организације у овој регији. Радио – Бијељина се огласила 1971. године. Нажалост, Радио – Бијељина је угашена 12. марта 2003. године.

Када су се појавиле Семберске новине оне су биле нови „отворени информативни прозор у свијет“ савремене штампе. Оснивач „Семберских новина“ била је Општинска конференција социјалистичког савеза – Секција за
информативну дјелатност. Новопокренути лист је имао, заједно са Радио – Бијељином, значајну друштвену и
информативну функцију.



Врло важно је напоменути и ово... О креирању информативне дјелатности у Бијељини у то вријеме бринули су професионални новинари Радио Бијељине и други дописници радија, телевизије и штампе из нашег града, међу којима су се посебно истицали: Жарко Симић, Панто С. Секулић, Петар И. Илић, Халид Рифатбеговић, Тодор Николић, Јусуф Трбић, Добривоје Тукић, Милован Благојевић, Драган Вучковић, Перо Симић. У овим послијератним годинама својим радом истицали су се Томо Перић, Гаврило Антонић. Нажалост, нису више међу нама….

У дописничкој мрежи Семберских новина најчешће су се јављали бројни дописници и сарадници.

Шта су свих ових година биле “Семберске новине”? Питање је једноставно, али одговор на њега захтијева мало више простора и времена. Семберске новине су се свих ових година трудиле, односно трудили су се запослени новинари у овом информативном гласилу, да буду уистину ,,хроничар времена овог града и ове регије”, да забиљеже најважније преломне догађаје који су у великој мјери обиљежили прошлост, садашњост, а свакако ће утицати и на будући развој нашег града и цијеле Семберије.
 

Семберија инфа