Светосавска академија у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Светосавска академија у Бијељини


Уочи Савиндана, у препуној сали Центра за културу, одржана је Светосавска академија коју је  организовао Мисијски фонд епархије зворничко-тузланске у сарадњи са Гимназијом ,,Филип Вишњић“. Савиндан се обиљежава у знак сјећања на српског просветитеља и утемељивача образовања, првог српског архиепископа, законописца Светог Саве. Поводом овог великог празника окупљенима у Центру за културу прво се обратио Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански господин Фотије који је подсјетио присутне на значај лика и дјела Светог Саве за српску историју, образовање и културу.

- Свети Сава је постао вјечна непролазна личност. Он нам је показао пут уски који води у царство небеско и вјечни живот, истакао је епископ зворничко-тузлански господин Фотије.

Светосавску бесједу и слово о Светом Сави одржао је ђакон Немања Ерак.

Најмлађи син Стефана Немање био је предодређен да управља Србијом, да буде краљ, али је његовим одласком на Свету Гору заувијек измијењен ток историје и православља, рекао је ђакон Ерак истакавши да се ове године обиљежава 800. годишњица аутокефалности Српске православне цркве. Како је прецизирао, Српска православна црква је постала самостална 1219. године највише захваљујући Светом Сави.

Директор Гимназије ,,Филип Вишњић“ Владимир Шавија зажелио је свима добродошлицу, те срећно и дуговјечно слављење у част Светог Саве.

-Ове године наша гимназија обиљежава 100 година рада, а Српска православна црква обиљежава 800 година своје аутокефалности, а коју је извојевао управо светац којем се данас клањамо и којег прослављамо. Он је наш заштитник и просветитељ, а ми настављачи његове мисије у српском народу, истакао је Шавија. 

Академија је садржала квалитетан и занимљив програм који су извели ученици Гимназије ,,Филип Вишњић“ уз подршку Средње музичке школе ,,Стеван Стојановић Мокрањац“  и Црквеног хора ,,Свети Ђорђе“ на челу са диригенткињом Биљаном Јефимић.

Сви су се заиста потрудили око припреме програма, а истакли су и да желе да знају више о овом светитељу који је и први српски учитељ и утемељитељ школа.