НЕМА ЗДРАВЉА БЕЗ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА :: Semberija INFO ::

 

НЕМА ЗДРАВЉА БЕЗ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА


Поводом 10. октобра, Свјетског дана менталног здравља, у бијељинском Центру за заштиту менталног здравља, који је почео са радом прије 12 година при Дому здравља, уприличена је изложба радова корисника који су укључени у радно окупациону терапију
 
Вршилац дужности директора Дома здравља Бијељина прим. др Данијела Ђукин истиче да су корисници Центра за ментално здравље људи чије болове и промјене не може детектовати ниједна магнетна резонанца, нити скенер.
-То су болови душе. Зато посебну и велику пажњу посвећујемо таквим пацијентима, изјавила је Данијела Ђукин.
 
Др Весна Деспотовић, психијатар, начелница Центра за ментално здравље, каже да је тема овогодишњег Свјетског дана менталног здравља више улагања у ментално здравље, јер су процјене да се најмањи проценат од укупног издвајања за здравље издваја за ментално здравље.
 
-Овогодишњи Свјетски дан менталног здравља долази у вријеме када се наш свакодневни живот знатно промијенио као резултат пандемије КОВИД-19. Протекли мјесеци донијели су многе изазове и то је још један разлог да се улаже у ментално здравље не само у смислу простора и опреме, него и у људске ресурсе, јер се показало да је трошење професионалаца у раду у менталном здрављу исто тако појачано као и свих осталих здравствених радника, истиче др Весна Деспотовић.
 

Како наводи,  Центар за ментално здравље је пружио велики број услуга током протеклих мјесеци свим категоријама становништва, имали су и кол центар, а посебно наглашава рад са дјецом и омладином.
 
-Ми имамо и тимове који раде са дјецом, а овај период је посебно тежак за њих имајући у виду да су се морали прилагођавати другим видовима похађања наставе, с мало контаката с учитељима и пријатељима, каже Весна Деспотовић истакавши да с обзиром на прошла искуства с хитним случајевима очекују да ће се потреба за менталним здрављем и психосоцијалном подршком знатно повећати у наредним мјесецима.
 
У Центру за заштиту менталног здравља, који осигурава специјалистичко-консултативну здравствену заштиту, овај пут су, поред указивања  на значај менталног здравља за свакодневно функционисање, истакли и велику улогу коју у лијечењу болесника има радно окупациона терапија. Још је Хипократ говорио да је рад најприроднији лијек за човјека.
 
-Као и претходних година поводом Свјетског дана менталног здравља приредили смо изложбу радова наших корисника. Због ситуације изазване ширењем вируса корона изложба није у мјери каква је била претходних година, каже медицинска сестра  у Центру за заштиту менталног здравља Милена Мирковић.



Семберија инфо