МИНИСТАРКА ГАШИЋ ПОСЈЕТИЛА БИЈЕЉИНУ :: Semberija INFO ::

 

МИНИСТАРКА ГАШИЋ ПОСЈЕТИЛА БИЈЕЉИНУ


Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић посјетила је Бијељину и том приликом разговарала са градоначелником Мићом Мићићем о томе како се сектори туризма и трговине носе са ситуацијом насталом усљед пандемије вируса корона. Током посјете другом по величини граду у Републици Српској министарка је посјетила предузеће Спектар дринк и Бању Дворови.
 
У протеклом периоду Влада РС донијела је одређене мјере, а циљ ове посјете је, како је изјавила министарка Гашић, да се сагледа како ствари функционишу на терену, какви су ефекти досадашњих мјера, те да се заједнички дође како до нових мјера тако и начина понашања које сви треба да усвојимо.
 
-Бијељинска регија има велики број привредних субјеката који, суочени са новонасталом ситуацијом, пролазе кроз одређене потешкоће и ми смо ту да чујемо како се носе са свим тим, какви су им планови за будућност и да заједнички, што је боље могуће,  покушамо да прођемо кроз ову ситуацију. У разговору са градоначелником Мићићем први закључак је да је изузетно битна одговорност сваког од нас. Влада РС апелује на све грађане да се прије свега придржавају епидемиолошких мјера, јер на такав начин можемо да допринесемо да што брже и што лакше прођемо ову пандемију са што мањим последицама како за здравље људи тако и за нашу привреду, истиче министарка Гашић.

 
Градоначелник Мићо Мићић каже да је заједничка оцјена да је стање веома тешко и компликовано и у области трговине и у области туризма, али очекивања су да ће се наставити привредни развој упркос ограничењима са којима се суоћава свих ових мјесеци.
 
-Три-четири мјесеца су биле затворене границе, слободно кретање људи било је заустављено и тада је најтеже било људима који се баве угоститељством. Истина, у том периоду смо имали и најмањи број обољелих од вируса корона, укупно 23. Оног момента кад су мјере ублажене, кад су почели да долазе туристи, покренули су се и туризам и трговина, али дошло је до повећања броја заражених, а и до смртних случајева. Зато је изузетно битно, умјесто тога да се кажњавају угоститељи и привредни субјекти, да се промијени свијест грађана како би сви заједно били одговорнији поштујући прописане мјере. Мјере које су донијели Влада и Републички штаб су такве да се пандемија неће ширити ако их грађани поштују, а самим тим и привреда ће остати у животу, изјавио је Мићић.
 
Успјешна кампања ,,Доживи Српску“
 
Министарка трговине и туризма РС Сузана Гашић изјавила је да је до сада искоришћено више од 17 600 туристичких ваучера широм Републике Српске.
Како је рекла, то је показатељ да је кампања “Доживи Српску” била добар потез у вријеме пандемије вируса корона.
-Посебно од 22. августа, када смо промијенили услове за кориштење Уредбе за кориштење туристичких ваучера и када смо смањили број ноћења за који се може користити ваучер, забиљежено је велико повећање корисника туристичких ваучера. Пројекат су грађани добро прихватили и сви су изненађени једноставношћу кориштења, што је и био циљ од самог почетка да се на најједноставнији начин омогући било коме да искористи ту могућност. Било је ту посла, требало је увезати начин и организацију пружања услуга и понуде, а о онима који су се прихватили посла заиста сви имају само ријечи хвале, рекла је министарка Гашић, наводећи да је највише посјета забиљежено у бањским центрима.
Министарка је подсјетила да су туристички ваучери мјера која је донесена с циљем помоћи привреди, те да ће зимовање са ваучерима зависити од епидемиолошке ситуације.
 
Семберија инфо