ПРЕДСТАВЉЕН НОВИ ДЕСЕТОГОДИШЊИ ПЛАН ПОДРШКЕ РОМИМА У ЕУ :: Semberija INFO ::

 

ПРЕДСТАВЉЕН НОВИ ДЕСЕТОГОДИШЊИ ПЛАН ПОДРШКЕ РОМИМА У ЕУ


Европска комисија је усвојила нови десетогодишњи план за подршку Ромима у Европској унији фокусиран на седам кључних области - једнакост, инклузију, партиципацију, образовање, запошљавање, здравство и становање.
За сваку од области у фокусу Комисија је поставила нове циљеве и препоруке чланицама како да их достигну.

Потпредседница Европске комисије за вриједности и транспарентност Вера Јурова истакла је на представљању плана 7. октобра да у посљедњх десет година није урађено довољно да се подржи ромска популација у ЕУ.

"Многи се и даље суочавају са дискриминацијом и расизмом. То не можемо да прихватимо. Данас се поново покрећемо да исправимо ситуацију, са јасним циљевима и обновљеном посвећеношћу да постигнемо реалне промјене у наредних десет година", рекла је Јурова.

Европска комесарка за једнакост Хелена Дали рекла је да ЕУ, да би постала права Унија једнакости, мора да обезбиједи да се милиони Рома третирају једнако, да буду социјално укључени и способни да учествују у друштвеном и политичком животу без изузетака.

"Очекујемо да са управо представљеним циљевима до 2030. начинимо стварни напредак ка Европи у којој ће Роми бити дио различитости Уније, учествовати у друштвеном животу и имати прилике да у пуној мјери допринесу и имају користи од политичког, друштвеног и економског живота у ЕУ", рекла је Дали.

Са циљем постизања пуне једнакости, Комисија је предложила минималне циљеве за 2030. укључујући смањење удјела Рома који су искусили дискриминацију најмање за половину, удвостручење удјела Рома који извјештавају када искусе дискриминацију, смањења јаза у сиромаштву између Рома и опште популације барем за половину.

Међу циљевима је и смањење јаза у учешћу деце у раном образовању барем за половину, смањење удјела ромске деце која иду у одвојене основне школе за најмање половину у чланицама које имају значајну ромску популацију и смањење, такође најмање за половину, јаза у запослености и родног јаза у запослености.

Циљеви су и смањења јаза у очекиваном животу барем за половину, смањење јаза у немању стана за најмање трећину и обезбјеђење да најмање 95% Рома има приступ води из чесме.

Комисија је предложила и смјернице и мјере које ће допринијети остварењу задатих циљева. Оне укључују развој система подршке за Роме жртве дискриминације, кампање подизања свијести у школама, подршку финансијској писмености, веће запошљавање Рома у јавним институцијама, унапређење приступа љекарским прегледима, скринингу и планирању породице за Ромкиње.

Комисија је позвала чланице да до септембра 2021. доставе националне стратегије за унапређење положаја Рома и извјештавају о напретку на двије године, док ће она пратити испуњавање циљева за наредних десет година.

Семберија инфо