ЕПИСКОП ФОТИЈЕ: УГЉЕВИК ПОЛАКО ПОСТАЈЕ ДУХОВНИ ЦЕНТАР ЕПАРХИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ЕПИСКОП ФОТИЈЕ: УГЉЕВИК ПОЛАКО ПОСТАЈЕ ДУХОВНИ ЦЕНТАР ЕПАРХИЈЕ


Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије рекао је данас у Угљевику, након што је освештао звона у Храму Светих врачева Козме и Дамјана у изградњи, да ова општина полако постаје духовни центар Епархије зворничко-тузланске.
 
"Поред храма у изградњи, Угљевик има и Храм Свете Петке Параскеве, као и Манастир Светог Александра Невског, који су подигли руски војници који су били у мировној мисији, али и бројне друге храмове", подсјетио је владика Фотије.
 
Он је истакао да га радује то што су данас освештана звона, која требају да буду глас сабирања српског народа када се чују.
 
"У молитвама смо говорили да звона штите од разних непогода, олуја, града и других неприлика. Многи људи живе од земље која им даје плодове, а Црква се моли Богу да им заштити плодове", рекао је епископ Фотије новинарима.
 
Владика Фотије је оцијенио одличном сарадњу са начелником Угљевика Василијем Перићем, истичући да је то примјер добре сарадње Цркве и власти на локалном нивоу.
 
Перић, који је и замјеник предсједника Епархијског управног одбора Епархије зворничко-тузланске, захвалио је епископу Фотију, за којег је истакао да увијек доноси радост у општину Угљевик.
 

"Сабрали смо се данас да освештамо звона храма у изградњи. И на тај начин градимо нашу вјеру православну имајући у виду да су управо вјера и Црква одржали српски народ на овим просторима", рекао је Перић и обећао да ће и у наредном периоду још снажније подржавати Српску православну цркву.
 
Старјешина храма, протојереј-ставрофор Душко Танацковић рекао је да ће постављање звона почети већ од сутра.
 
Танацковић је рекао да се наставља градња храма, унутрашњи и радови на фасади, те захвалио људима добре воље који су приложници овог храма.
 
Освештању су присуствовали чланови грађевинског одбора за градњу храма.