УГЉЕВИК: БОРЦИ И НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ОСУДИЛИ ХАПШЕЊЕ ИВАНА ЂУРИЋА :: Semberija INFO ::

 

УГЉЕВИК: БОРЦИ И НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ОСУДИЛИ ХАПШЕЊЕ ИВАНА ЂУРИЋА


Предсједник угљевичке Борачке организације Јован Маринковић осудио је хапшење Ивана Ђурића из овог мјеста због наводних ратних злочина почињених у Брчком 1992. године, истичући да је Ђурић часно обављао своје задатке као припадник Војне полиције и да борачка организација нема сазнања да је у току рата боравио у Брчком.
 
"Ђурића познајемо као доброг домаћина, скромног и породичног човјека, вриједног и доброг радника. Таквом грађанину се не долази у раним јутарњим часовима препадајући његову породицу. И он сам је био изненађен јер никада није позиван на било какве разговоре или саслушања о ратним злочинима", рекао је Маринковић новинарима.
 
Он напомиње да се у посљедње вријеме врши репресија над борцима Војске Републике Српске /ВРС/ из Угљевика и подсјећа да их је неколико већ хапшено, а они су само часно бранили Републику Српску и своја огњишта.
 
"Једини злочин који се десио на подручју општине Угљевик јесте у Мезграји 13. септембра 1994. године када су муслимански злочинци упали у мирно српско село и убили троје стараца, од којих је један био слијеп, ранили једну жену и убили више војника ВРС те запалили више кућа и за тај злочин до дана данашњег нико није одговарао", нагласио је Маринковић.
 
Начелник Угљевика Василије Перић осудио је хапшење узорног грађанина и подсјетио да је и прије неколико седмица ухапшен мајор ВРС Ратко Ђурковић из ове општине због наводних ратних злочина.
 
"Долазећи у 6.00 сати ујутру угледним грађанима није примјерено у овом времену ако имамо у виду да је од грађанског рата прошло толико година, и то је у најмању руку чудно. Зачуђујуће је понашање оних које такве ствари чине, апсолутно беспотребно", рекао је Перић новинарима.
 
Он је додао да Ђурић потиче из узорне породице чија су дјеца добри студенти и узорни грађани.
 
"Ђурић се на примјерен начин ставио у одбрану српског народа на овим просторима, а Угљевичани нису чинили ратне злочине него су само бранили своју територију", поручио је Перић и напоменуо да припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ оваквим хапшењем изазивају додатну нервозу код становника ове општине.
 
Припадници Сипе ухапсили су јутрос у Угљевику Ивана Ђурића /49/, којег Тужилаштво БиХ терети за ратне злочине почињене у Брчком 1992. године.