ОКРУГЛИ СТО: ЗНАЧАЈ РАНОГ УЧЕЊА И ДРУШТВЕНА ИНКЛУЗИЈА :: Semberija INFO ::

 

ОКРУГЛИ СТО: ЗНАЧАЈ РАНОГ УЧЕЊА И ДРУШТВЕНА ИНКЛУЗИЈА


У Градској галерији одржан је округли сто на тему ,,Значај раног учења и друштвене инклузије“ , а који се реализује у оквиру пројекта ,,Вртић је и моје право“ који Одсјек за локални економски развој и европске интеграције Града Бијељине реализује у сарадњи са Дјечијим вртићем ,,Чика Јова Змај“, Удружењем грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин“ и Удружењем грађана ,,Породични круг“.
 
Организатори истичу да се овај округли  сто одржава  у циљу указивања на значај раног учења и друштвене инклузије, а пројектом су планиране и едукације за родитеље и представнике релевантних институција.
 
Александар Капетан из Одсјека за локални економски развој и европске интеграције наводи да је обухват дјеце у предшколлским установама како у РС, тако и у Бијељини далеко испод европског просјека, који је преко 90 одсто.
 
-Општи циљ пројекта је усмјерен на унапређење доступности и квалитета јавних услуга кроз реализацију активности које ће допринијети повећању обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем у Бијељини, укључивањем дјеце из рањивих група становништва у предшколски програм. Пројектним активностима је планирано увођење полудневног предшколског програма у вртићу на Лединцима за 70 дјеце  из рањивих група становништва узраста од три до шест година, од којих ће 20 дјеце бити из ромске популације, прецизира Капетан.
 
Директор Дјечијег вртића ,,Чика Јова Змај“ Славиша Вујановић указује да када се прича о раном учењу најбољи показатељ је повећање обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем на подручју града Бијељине.
 
-Тренутно је обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем на подручју Републике Српске око 25 одсто, а у Бијељини је око 33 одсто, што није довољно и треба радити на даљем повећању обухвата дјеце. Ако посматрамо стање у региону, обухват дјеце у Србији, Црној Гори и Хрватској је далеко већи, наводи Вујановић указујући да многи психолози и педагози тврде да развој интелигенције дјеце највише се одвија у узрасту до шесте године живота.  
 
Учесница округлог стола,  замјеница омбудсмана за дјецу Републике Српске Јованка Вуковић наглашава да права дјеце увијек морају бити на првом мјесту. Она је покренула иницијативу да се за одређене категорије дјеце обезбиједи бесплатан боравак у вртићу, као што је то новим Законом о предшколском васпитању и образовању предвиђено за дјецу без родитељског старања и  за дјеца са сметњама у развоју.
 
-Моја иницијатива је да се обезбиједи бесплатан боравак у вртићу и за дјецу из хранитељских породица. Хранитељске породице су алтернативан облик збрињавања дјеце која су изложена или насиљу у породици или немају родитеље, и без обзира што је то уговорни однос између хранитеља и Центра за социјални рад та дјеца су у посебном положају и захтијевају посебну његу и бригу, те сматрам да би било јако корисно да се за њих обезбиједи бесплатан боравак. Овога пута мислим да би Градска управа то могла да дефинише као своје проширено право и да донесе посебну одлуку Градске скупштине, приједлог је Јованка Вуковић. 
 
Извршни директор Удружења грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин“ Драган Јоковић истиче да је вртић право које имају  сва дјеца, па тако и дјеца из маргинализованих група.
 
-Ми у Бијељини смо остварили најбољи резултат у БиХ када је ријеч о обухвату ромске дјеце предшколским васпитањем и образовањем, а овај пројекат ће свакако да допринесе повећану броја ромске дјеце која похађају вртић, рекао је Јоковић.   

 
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је, указујући на то да се граде нови и реконструишу стари објекти вртића како би се повећао њихов капацитет, рекао да је и даље њихов број недовољан.
 
-Пројектом ,,Вртић је и моје право“, чија је укупна вриједнос 68.438 марака од чега је 50. 644 марке донација, а учешће Града Бијељине је 17.794 марке, обихватиће се дјецу из рањивих група становништва, рекао је Мићић.

Семберија инфо