ЛОПАРЕ: РАКИЈА БРАЋЕ ЏУВЕЛЕКОВИЋ ОСВАЈА ТРЖИШТЕ РЕГИОНА :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ: РАКИЈА БРАЋЕ ЏУВЕЛЕКОВИЋ ОСВАЈА ТРЖИШТЕ РЕГИОНА


Ускоро мајевичка ракија на тржишти Швајцарске, САД и Аустрије...

Браћа Џувелековић са Мајевице, за само годину дана, побрала су бројна признања у производњи ракије, након што су отворили дестилерију у мајевичком селу Бобетино Брдо.

Узгој шљиве у мајевичком крају има традицију, али и одличне природне потенцијале и агроклиматске услове за развој пољопривреде, а амбијент планине Мајевице одличан је предуслов за узгајање врхунских сорти воћа, нарочито шљиве.
Подно планине Мајевице, у Бобетином Брду код Лопара, крају познатом по плодоносној земљи која обилује богатим приносима воћа, настала је Дестилерија "Епоха", чији су власници два брата Младен и Бојан Џувелековић.
У том крају природа дарује све што је потребно, а мајевичко подручје је вијековима уназад познато по узгоју воћа високог квалитета.
Браћа Џувелековић спајају традицију, науку и модерну технологију, а циљ им је да квалитет из воћа које овдје расте сачувају и преточе у драгоцјени "нектар".
Бојан Џувелековић истиче да су у породици деценијама уназад произвођене и конзумиране врхунске ракије.
"Наши преци су производили ракију, а `Епоха` је настала када смо схватили да тај ужитак треба подијелити и са другима. Све наше производе представљамо кроз вријеме које тематски одговара врсти, сензибилитету, укусу, јачини и квалитету наше ракије", наводи Бојан.



"Епоха" је почела са радом протекле године. Иако је ријеч о "младим" ракијама, њихов квалитет је препознат и награђен на готово свим сајмовима на којима су се до сада појављивали у Републици Српској, Србији и Хрватској.
"На осам такмичења освојили смо 28 медаља, од чега 17 великих златних, девет златних и двије сребрне. На престижном Новосадском сајму освојили смо Плакету сајма за висок квалитет производа. На сајму у Шапцу наша ракија `вилијамовка` побједник је цјелокупног сајма, у Осечини смо освојили Сребрени шампионски пехар, а наша ракија `траварица` проглашена је најбољом од специјалних ракија", наводи Бојан.
На сајму у Ужицу, ракије, од "вилијамовке", "траварице" и "кајсијеваче" биле су шампиони група, а на Сајму шљиве, воћних ракија и меда у Угљевику, њихова ракија од шљиве била је побједник цјелокупног сајма... И тако на низу сајмова.
Џувелековићи производе ракије од шљиве, крушке, кајсије, дуње, као и ракије траварице. Посебно је занимљива ракија од шљива, јер се прави од сорте пожегаче, која је све рјеђа на овим просторима.
Бојан очекује да ће ракије из буради, прављеним од старог храста из срца Шумадије, који им даје посебну арому, имати одличне резултате у наредном периоду.
Он наводи да је тешко објаснити потрошачима разлику између квалитетних и неквалитетних ракија.
"Циљ појављивања на сајмовима је да конзументи препознају шта је квалитет и да се направи разлика у куповини, а проблем за све регистроване је нелојална конкуренција. Ракија је остала црно тржиште у БиХ, док је све остало акцизно тржиште прешло у легалне токове", наводи Бојан.
Џувелековићи најављују да ће се ракије из Дестилерије "Епоха" наћи и на иностраном тржишту - већ имају договорене количине које ће бити пласиране на тржишта Швајцарске, САД, Аустрије...
"Планирамо подизање и властитих засада воћа, којима бисмо обезбиједили несметану производњу и у наредном периоду, али и помоћ и едукацију свим воћарима мајевичког краја за узгој шљиве која би одговарала стандардима за производњу ракије у нашој дестилерији", истиче Бојан.
На овогодишњој свечаној сједници Скупштине општине Лопаре, поводом крсне славе ове општине, Дестилерији "Епоха" додијељена је Златна значка за развој пољопривредне производње.
Начелник општине Лопаре Радо Савић истиче да су Бојан и Младен Џувелековић одличан примјер како млади улажу у свој крај и боре се да помогну пољопривредним произвођачима.