Воћарство у Лопарама: Мајевица Богом дана за узгој воћа :: Semberija INFO ::

 

Воћарство у Лопарама: Мајевица Богом дана за узгој воћа


У општини Лопаре регистровано је 646 пољопривредних газдинстава, а око 1.500 хектара је обрадивог земљишта. Ово подручје има одличне природне потенцијале и агроклиматске услове за воћарство и сточарство.
То је и велика шанса за цјелокупан развој регије.
 
Воћарство на подручју лопарске општине једна је од најважнијих привредних грана. Шесточлана породица Перић има шљивик са 400 стабала, а од прошле године на три дунума производе и јагоду.


 
- Мајевица је позната по воћарству. Таква је природа, надморска висина одговара воћу. Одавнина су се људи овдје бавили воћарство. Сијање пшенице и кукуруза није баш за овај крај, истакао је Миле Перић, Милино Село.
 
Мајевички пољопривредници све се више окрећу и пластеничкој производњи поврћа. У пет пластеника, површине 1.400 квадрата, Гордана Илић производи паприку, парадајиз, краставце. Пласман за њено поврће је обезбијеђен.
 
- Тражи доста труда и рада у пластеницима. Од јутра до мрака морате да радите, али исплати се. Ко хоће да ради и да нешто има, може солидно да живи, рекла је Илићева.
 
Већина мајевичких домаћинстава бави се и сточарством. Породица Поповић се након пензионисања у Швајварској вратила у завичај. Држе око стотину оваца. Иако су улагања велика, исплати им се.
 
Пољопривредна производња један је од стратешких праваца развоја. Годишње се из буџета ове локалне заједнице за подршку аграру издвоји око пола милиона марака
 
- Имамо неколико озбиљних произвођача млијека на подручју наше општине. Размишљамо да са једним инвеститиором изградимо мини фабрику тврдог сира у Јабланици и надамо се да ћемо тај пројекат реализовати у овој години, нагласио је Радо Савић, начелник општине Лопаре.
 
У локалној управи планирају да уз помоћ ресорног министарства граде прерађивачке капцитете, сушаре и хладњаче за воће. Намјеравају да у сарадњи са дијаспором омогуће извоз пољопривредних производа на европско тржиште.