НА РУШЕВИНАМА ЈЕДНЕ НЕУЗВРАЋЕНЕ ЉУБАВИ :: Semberija INFO ::

 

НА РУШЕВИНАМА ЈЕДНЕ НЕУЗВРАЋЕНЕ ЉУБАВИ


На рушевинама куће у којој је некада живјела прва семберска пјесникиња Магдалена Мага Живановић, неостварена љубав пјесника Јована Дучића, осликани су мурали који свједоче о великој љубави која је букнула између двоје младих људи прије више од стотину година.

Наиме, Дучић је као млад учитељ, у Бијељину дошао почетком септембра 1893. године након завршене Учитељске школе у Сомбору. Био је један од младих просвјетара који је након завршених педагошких наука дошао у окупирану БиХ, од стране Аустроугарске монархије, да шири просвјету и културу на овим просторима. У Бијељини се родила и романтична пјесникова љубав према Магдалени Живковић, кћерки богатог бијељинског трговца коју ће носити као незараслу и неугаслу рану на срцу до краја свог живота.

 Претпоставља се да је Магдалена Живковић, ученица тадашње Трговачке школе у Бијељини,  под Дучићевим утицајем и сама почела писати пјесме.

Дучић је у мају 1894. године, због оптужби за “сметање јавног реда и мира” и због двије написане пјесме “Ој Босно” и “Отаџбина”, рјешењем Земаљске владе у Сарајеву, од 10. јула 1894. године, морао заувијек напустити Бијељину. С обзиром на то да се Магдалена након тога никада није удала, остала је успомена на једно необично пјесничко познанство и на неузвраћену љубав.

Семберија инфо