Лопаре ријешиле један од горућих проблема :: Semberija INFO ::

 

Лопаре ријешиле један од горућих проблема


Изградњом три нове бушотине проблем водоснабдијевања Лопара је  трајно ријешен, а за ново извориште, у селу Веселиновац, у локалном буџету издвојено је 100.000 КМ
Становници ове мајевичке општине с нестрпљењем су дочекали завршетак радова који су им омогућили редовне и квалитетне испоруке питке воде.

Ове године ће се градити још три бунара у лопарском селу Јабланица и по један у Прибоју и Корају што ће омогућити редовно и квалитетно водоснабдијевање и свих мајевичких села.
Три нове бушотине у Веселиновцу капацитета су 400 метара кубних у 24 сата, односно 7 литара у секунди.
Имајући у виду да је капацитет садашњег базена 380 кубика, процјене стручњака су да ће воде бити довољно, каже начелник општине Лопаре Радо Савић.

– За изградњу бушотина, уградњу и повезивање издвојили смо 100.000 КМ. Имали смо проблем и са струјом па смо захтјев за увођење трофазне струје Електродистрибуцији платили око 2.000 КМ. Овај пројекат за нашу локалну заједницу је од капиталног значаја – каже Савић.

Он подсјећа да је велики проблем потрошачима на овом подручју било то што се приликом обилнијих падавина и невремена вода замути па није била исправна за пиће.

– Обезбиједили смо 40.000 КМ за таложник отпадних вода. Имамо хемијски и бактериолошки исправну воду – тврди Савић.

Додаје и да ће се идуће године градити још три бунара у лопарском селу Јабланица што ће омогућити редовно и квалитетно водоснабдијевање  овог и десетак сусједних села, те бушотине у Прибоју и Корају.Мјесни водоводи, у дужини од 31 километра, базени и водозахвати који су оштећени у поплавама и клизиштима, су већим дијелом санирани.

За ове намјене обезбјеђена су кредитна средства из Програма хитног опоравка од поплава.
У локалној управи планирају да граде и резервоар већег капацитета и филтерско постројење, за што је потребно око пола милиона марака.

Водоснабдијевање корисника у Лопарама обавља ЈП „ЕкоКом“, предузеће које је већ пет година у стечају.
– За око 3.500 становника, правних и физичких лица мјесечно се испоручи око 20.000 кубика. Кубик кошта 0,73 фенинга плус ПДВ, што је у односу на друге градове и општине знатно ниже. Искључујући застарјеле дугове и наплативост услуга у посљедње двије године је  задовољавајућа – кажу у  овом предузећу.

Инвестиције у водоснабдијевању радују Лопарчане који су  годинама воду за кување и пиће доносили са оближњих извора или је куповали.

– Трпили су нам кућански апарати, квариле су се веш машине и бојлери. Овдашњу воду смо користили као техничку, а за пиће куповали. Није то мала ставка у кућном буџету. Важно је да имамо довољно воде али и да је она исправна за пиће – каже Гордана Рикић.

Пола милиона за асфалт

Локална путна мрежа на територији Лопара износи 500 километара, од чега је до сада асфалтирано око 250 километара.

У овој години асфалтирано је 10 километара локалних путева, за шта је из општинског буџета издвојено 400.000 КМ.

Амбициозне планове имају и за ову годину, а за инфраструктурне пројекте из буџета ће бити издвојено око пола милиона марака.