Бијељина: Пластеник као донација :: Semberija INFO ::

 

Бијељина: Пластеник као донација


Министарство иностраних послова Савезне Републике Њемачке, посредством невладине организације АСБ из Сарајева, у оквиру пројекта обезбјеђења по пет пластеника социјално угроженим породицама и удружењима у дванаест градова и општина РС и БиХ, један пластеник донирало је социјалном предузећу “Агро – план” које је основало Удружење за промоцију образовања Рома “Отахарин” у Бијељини.



Градоначелник Бијељине Мићо Мићић изјавио је да је у Бијељини, посредством Центра за социјални рад, одабрано пет корисника ове донације.

„Пластенике ће добити социјално угрожене породице у неколико семберских села, а међу онима који су добили пластеник је и Удружење за образовање Рома „Отахарин“. Пластеник ће искористити за проширење производње поврћа и за запошљавање нових радника. Сваки пластеник је вриједан око 3.500 КМ. Град је у реализацији ове донације учествовао са 800 КМ по пластенику. Захвајујем се донаторима на овој донацији, а ово удружење ће од наредне године јавној градској кухињи донирати по стотину килограма поврћа од сваке културе, што ће бити од помоћи онима који добијају оброке у јавној кухињи“, изјавио је градоначелник Мићић.

Русмир Ханић, пројект – менаџер Пројекта за помоћ социјално угроженим породицама у дванаест градова БиХ, каже да ће пластеници бити од велике користи социјално угроженим породицама, јер ће на тај начин побољшати свој материјални статус.

„Важно је да људи почну нешто радити, да се оспособе за то да могу живјети од свог рада. Већ четири године траје овај пројекат и неки људи су властитом зарадом од једног донираног пластеника већ били у прилици да и сами инвестирају у набавку нових пластеника“, рекао је Ханић.

 Ханић је за 2021. годину најавио проширење пројекта на Србију и Косово, тако да ће у наредној години бити донирано укупно око 140 пластеника у овом региону.

Семберија инфо - Љ.Љубојевић
​Фото - Б.Милошевић