У ШКОЛАМА ПОЧЕЛО ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ :: Semberija INFO ::

 

У ШКОЛАМА ПОЧЕЛО ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ


Ђаци бијељинских основних и средњих школа поново су у школским клупама- почело је друго полугодиште. Након зимског распуста, који је почео првог јануара 2019. године, а завршио 21. јануара, школско звоно је, након тронедјељног одмора, означило почетак другог полугодишта у 12 основних и шест средњих школа у Бијељини.
За наставак школске године, како су потврдили Предраг Рачановић и Душан Ђурић, предсједници актива директора основних и средњих школа, обезбијеђени су готово сви техничко-технолошки услови за несметано извођење наставног процеса. Они су изразили увјерење да ће у свим средњим, основним и подручним школама у наставку школске године рад за све бити угодан и да ће у позитивној атмосфери довести до испуњења задатака.

 Друго полугодиште важно је за све ученике, посебно за оне завршних разреда основне и средње школе, јер од резултата које остваре зависиће да ли ће успјети да се упишу у школе које желе.

-Прво полугодиште за ученике на подручју града Бијељине завршено је пред Нову годину, а након три седмице одмора школарци, њих 8.578, вратили су се у школске клупе 21. јануара. Потребне количине енергената су на вријеме набављене и ниједна школа није пролонгирала почетак наставе због недостатка гријања, каже Предраг Рачановић, директор Основне школе ,,Вук Караџић“ и предсједник Актива директора основних школа Бијељине, Угљевика и Лопара који је најавио да ће о свему што се тиче наставе и наставног процеса бити ријечи на првом састанку директора основних школа који ће се одржати већ током ове седмице.

Душан Ђурић, директор Економске школе и предсједника Актива директора средњих школа, потврдио је да су и све средње школе на подручју града Бијељине  спремно дочекале повратак ђака у школске клупе.

-Свих шест школа спремно су дочекале средњошколце, којих је око 4000. На вријеме су набављене потребне количине огрева и ниједна школа није пролонгирала почетак наставе због недостатка гријања. Изражен проблем око гријања, због дотрајалости котла, већ дуже је присутан у Техничкој школи ,,Михајло Пупин“. На котлу су током распуста опет отклањали квари, срећом, успјешно је то обављено, али свима је јасно да неће још дуго издржати, Градска управа града Бијељине почела је тендерску процедуру набавке котла за ову школу, а контактирано је и Министарство просвјете и културе Републике Српске, истиче Душан Ђурић додавши да и у Пољопривредној и медицинској школи такође имају проблема са старим котлом.

Према календару рада, друго полугодиште за ученике деветих разреда завршава се седмог јуна, док ученици од првог до осмог разреда основну школу завршавају 21. јуна.  Најкраће друго полугодиште имаће матуранти средњих школа, с обзиром на то да се распуштају 17. маја, а за ученике који завршавају умјетничке школе настава завршава 24. маја. За остале средњошколце крај школске године школско звоно ће означити 14. јуна. До љетњег распуста ученике очекује још један распуст, то је мини прољећни распуст који почиње 22., а завршава 26. априла.