ОТРОВИ ИЗ ПЛАВОЗЕЛЕНИХ АЛГИ КРИВИ ЗА ПОМОР ВИШЕ ОД 300 СЛОНОВА :: Semberija INFO ::

 

ОТРОВИ ИЗ ПЛАВОЗЕЛЕНИХ АЛГИ КРИВИ ЗА ПОМОР ВИШЕ ОД 300 СЛОНОВА


Отровне материје из микроскопске алге у води проузроковале су досад необјашњиви помор стотина слонова у Боцвани, саопштили су званичници.

У Боцвани живи трећина афричких слонова, чији је број у сталном опадању.

Алармантна ситуација почела је када су у делти ријеке Окаванго уочени лешеви ових животиња у периоду од маја до јуна.

Званичници су утврдили да је укупно 330 слонова угинуло због уноса цијанобактерије. Теорија да је криволов узрок смрти је одбачена.

Отровна бактерија се у природи појављује у стајаћој води и некад се разграна у биљке познате као плавозелене алге.

Ово је откривено послије вишемјесечних испитивања у специјализованим лабораторијама у Јужној Африци, Канади, Зимбабвеу и Америци.

Многи од угинулих слонова пронађени су надомак рупа са водом, али научници нису били сигурни да је бактерија узрок њихове смрти јер се те алге појављују тик уз обале, а слонови пију из средине.

„Наши најновији тестови показују да су неуротоксини из цијанобактерије одговорни за њихову смрт. Ова бактерија је пронађена у води", рекао је директор Националног парка и ветеринар Мади Реубен на конференцији у понедељак.
Помор се „зауставио крајем јуна што се поклапа са исушивањем рукавца", преноси његове ријечи агенција АФП.
Извештаји из јуна показују да слоновима нису биле одстрањене кљове. Зато је криволов одмах одбачен као узрок смрти, али и тровање антраксом, преноси стручњак за дивље животиње Кирил Таоло.
Ипак, бројна питања и даље су без одговора, рекао је Реубен новинарима.

„Још чекамо одговоре на питања зашто су само слонови угинули и зашто само на том подручју. Бројне хипотезе још испитујемо".

Стотине лешева је откривено снимањем тог подручја око делте из ваздуха.
Доктор Најл Мекен из хуманитарне организације за заштиту животиња Спас за националне паркове, раније је за ББС изјавио да су локални конзерватори обавијестили владу о овом случају још у мају.

„Уочили су 169 током тросатног лета. Јединствен је случај пребројати толико (угинулих животиња) за три сата летења", рекао је.