БИЈЕЉИНСКИ ЕКОЛОЗИ У ГЛОБАЛНОЈ АКЦИЈИ "ОЧИСТИМО ЗЕМЉУ ЗА 1 ДАН" :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНСКИ ЕКОЛОЗИ У ГЛОБАЛНОЈ АКЦИЈИ "ОЧИСТИМО ЗЕМЉУ ЗА 1 ДАН"


Ове године Босна и Херцеговина учествује у Свјетском дану чишћења ,,Летс ду ит-  очистимо земљу за један дан“ који је планирано да се одржи у суботу, 19. септембра, као и акцији садње дрвећа ,,Летс ду ит- милион стабала за један дан“ која је планирана за 19. октобар 2020. године.  Слоган акције је ,,Један дан, један циљ и једна планета“.

Пројекат ,,Let`s Do it“ у БиХ почео је 2012. године  и већ од прве године постао је највећа еколошка волонтерска акција у земљи. До сада је у волонтерским акцијама чишћења илегалних депонија отпада и садње дрвећа  учествовало око 185 000 волонтера, који су очистили око 13 500 тона отпада и засадили око 450 000 садница разних врста дрвећа.

Волонтерке ,,Let`s Do it“ БиХ, Бијељинке  Хелена Стојић и Дана Шакотић појашњавају да је то један глобални друштвени акциони програм усмјерен на борбу против глобалног проблема чврстог отпада, а циљ је да се  скрене пажња на селективно одвајање отпада и на важност очувања животне средине.

Како наводе, ,,Let`s Do it“ у БиХ дио је свјетског покрета ,,Let`s Do it World“ у ком учествује 168 земаља и у коме је до сада учешће узело више од 35 милиона волонтера.

-Ове године акција се спроводи у склопу ЕУ кампање ,,Наша планета, наша будућност“, а услед пандемије корона вируса мањег је обима и садржаја и проводиће се у Бијељини, Козарцу и Горажду. Иначе, званични организатори ,,Let`s Do it“ волонтерских акција у БиХ су Удружење грађана ,,Руке“ из Сарајева и ,,Удружење грађана ,,Мозаик пријатељства“ из Бања Луке, каже Хелена Стојић прецизирајући да ће бијељински еколози у акцији на Свјетски дан чишћења очистити ново шеталиште на обалама канала Дашнице.  

-Простори који се налазе поред ријека посебно су лијепи и ту људи радо проводе своје слободно вријеме. На жалост, кад говоримо о Дашници, не изостаје неодговорно понашање неких наших суграђана. Зато ћемо у суботу, 19. септембра изаћи на терен, скупљаћемо смеће набацано поред канала Дашнице и настојати да својим понашањем дамо до знања људима како би требало да се односе и према граду и према природи, рекла је Хелена Стојић.  

Дана Шакотић каже да знају да не могу очистити све за један дан, али циљ им је да допринесу ширењу еколошке
свијести.

- На жалост, ниво еколошке свијести код једног броја наших суграђана је јако низак, иако је област заштите животне средине регулисана законом. Постоје закони, али они се или не промјењују или се слабо примјењују, а наш циљ је да ширимо еколошку свијест. Еколошка свијест је начин на који доживљавамо природу, природне ресурсе, то је један облик понашања који подразумијева одговорно понашање према себи, према природи, па тако и према другима, указује Дана Шакотић која сматра да би требало радити и на томе да се као редован наставни предмет у школе уведе екологија.

Семберија инфо