ПОЧИЊЕ ЕВРОПСКА СЕДМИЦА МОБИЛНОСТИ :: Semberija INFO ::

 

ПОЧИЊЕ ЕВРОПСКА СЕДМИЦА МОБИЛНОСТИ


,,Мобилност за све без штетних гасова“, слоган је овогодишње Европске седмице мобилности коју ће и ове године Бијељина обиљежити бројним активностима. Кампања траје од 16. до 22. септембра, а циљ је да се побољша квалитет живота кроз промовисање чисте мобилности и одрживог урбаног транспорта.

Европска седмица мобилности тражи начин да утиче на питања мобилности и урбаног транспорта, као и да побољша јавно здравље људи и квалитет живота. Кампања учесницима даје могућност да истраже улогу градских улица и да експериментишуса практичним рјешењима при суочавању са урбаним изазовима као што је загађење ваздуха.

У складу са стратешким опредјељењем да до 2030. године Бијељина постане ГРАД БУДУЋНОСТИ,  Градска управа Града Бијељине  и партнери припремају и реализују низ програма, пројеката и активности  којима стварају предуслове  за одрживи привредни, друштвени и еколошки развој.

Анкица Тодоровић, шефица Одсјека за локални економски развој и европске интеграције је поводом почетка Европске седмице мобилности казала  да су концепт и идеја Седмице мобилности промоција здравог живота, пјешачења, бициклизима и што мање моторног саобраћаја.

-Градска управа  Града Бијељине ће кроз бројне активности промовисати здраве, активне начине кретања без емисије гасова и нову инфраструктуру која промовише инклузиван оквир који укључије све грађане, најављује Анкица Тодоровић наводећи да планиране седмичне активности обухватају анкетирање грађана, подизање свијести о потреби и значају урбане мобилности, отварање центра града за пјешаке у вечерњим сатима, тематске радионице за васпитаче и ученике, мониторинг фреквенције саобраћаја, ревијалну вожњу бициклима, ролеријаду и подјелу награда, као и културно-умјетнички програм.

Како је навела, ово је други пут да Бијељина обиљежава Европску седмицу мобилности и за период од годину дана реализовано је низ активности: израђен је и усвојен План одрживе урбане мобилности за период од 2020- 2030., започето је успостављање и обиљежавање бициклистичких стаза, постављено је 26 паркирних постоља за бицикле на одговарајућим локацијама у граду, уређени су улази у Градски парк и дјечије игралиште који су прилагођени свим грађанима, уређено подручје око канала Дашница и прилагођено за шетњу и рекреацију.

Миле Пејчић, из кабинета градоначелника. наглашава да Бијељина прави значајне кораке како би трансформисала подручје урбане мобилности.

-Реализацију акције Седница урбане мобилности, као и сви градови у Европи који су узели учешће, реализујемо заједно са партнерима, а наши партнери ове године су Центар за културу, Еколошко удружење ,,Еко пут“, Техничка школа ,,Михајло Пупин“, Полицијска управа Бијељина, а из приватног сектору партнери су нам ,,М-Бајк“ и кафе бар ,,Оно као љубав“, наводи Пејчић који каже да покушавају радити на промјени свијести грађана како би се побољшао квалитет живота.

Европска седмица мобилности завршава се 22. септембра обиљежавањем Свјетског дана без аутомобила.

Семберија инфо