Мађарски амбасадор у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Мађарски амбасадор у Бијељини


У посјети Бијељини данас су били амбасадор Мађарске у БиХ Кристиан Поса,  министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац, те министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић.



Након састанка у згради Градске управе градоначелник Мићић, амбасадор Поса и министри Кошарац и Пашалић посјетили су предузеће „Ките“ ДОО, подружницу мађарске компаније „ЗрТ Ките Хунгари“, које се бави дистрибуцијом пољопривредне механизације марке „Джон Дир“.



У наставку посјете Бијељини мађарски амбасадор Кристиан Поса је заједно са градоначелником Мићићем, те министром Кошарцем посјетио јавну установу Бања „Дворови“.



 Изразивши задовољство посјетом високе делегације Бијељини, градоначелник Мићић је изјавио да је разговарано о развоју пољопривреде у Семберији на бази мађарских искустава.

„У Семберији имамо 55.000 хектара обрадивих површина. Разговарали смо о производњи здраве хране и свему ономе што Мађарску сврстава у сам европски врх у тој области. Договорена је и посјета Мађарској, а једна од тема је отварање сарадње са једним мађарским градом сличне величине Бијељини. Бијељина има индустријске зоне и већ је једна мађарска компанија стигла у Бијељину. На крају смо разговарали о унапређењу туризма овдје у Бањи Дворови. Драгоцјена су нам мађарска искуства у тој области, јер Влада РС и град Бијељина желе пронаћи најоптималније рјешење за развој Бање у Дворовима“, изавио је градоначелник Мићић, истакавши да је циљ да се искористи геотермална вода, да се прошири смјештајни капацитет и да се врати стари сјај Бањи Дворови.  

 Амбасадор Мађарске у БиХ Кристијан Поса изјавио је да су у Бијељини вођени добри и конструктивни разговори о бенефитима које Мађарска има као чланица ЕУ.

„Бијељина је за нас важан град на јужном дијелу карпатског система, јер има добре и саобраћајне комуникације. Пренијели смо своја искуства из области развоја пољопривреде и туризма у Мађарској. Важно је обезбиједити нормалне услове за живот свима онима који желе остати живјети на селу. У Мађарској смо имали пројекат обнове око стотину бања, тако да  бањски и здравствени туризам у Мађарској дају значајан допринос мађарском БДП-у“, изавио је амбасадор Поса.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац изјавио је да ће БиХ слиједити искуства Мађарске у области развоја пољопривреде и здравственог туризма.

„Наше процјене говоре да имамо усаглашене политике у области развоја пољопривреде. Разговарали смо о примјерима добре праксе. Посјетићемо Мађарску како бисмо се боље упознали са уведеним европским стандардима у пољопривреди. Заинтересовани смо за различите облике сарадње између двије земље. Мађарска је у области туризма постигла пуно, тако да ћемо и на том плану сарађивати са Мађарском“, изјавио је министар Кошарац.

Семберија инфо - Љ.Љубојевић
Фото - Б.Милошевић