Начелник општине Лопаре Радо Савић о протеклој 2018. и новој 2019. години :: Semberija INFO ::

 

Начелник општине Лопаре Радо Савић о протеклој 2018. и новој 2019. години


За руководство општине Лопаре, људи су  на првом мјесту. Приоритет је запошљавање становника, јер су нова радна мјеста гаранција и сигурност за младе људе на просторима ове мајевичке општине. Једнаку пажњу посвећујемо и социјално најосјетљивијим категоријама, образовању, култури, спорту’’, каже за Семберске новине начелник општине Радо Савић.

Лопаре су данас модерна општина у којој је људима доступно готово све што и било ком грађанину Европе. Давно смо схватили, да немамо времена да чекамо да РС и БиХ постану дио ЕУ, зато смо почели да Европу доводимо у наш крај. Радимо и понашамо се сходно стандардима и правилима која важе у развијеном свијету, зато смо и успјели да развијемо Лопаре. У протеклој години у Лопарама су отворена 392 нова радна мјеста, а покренуте су и привредне активности које су оснажиле ову општину. Општински буџет увећан је за седам одсто у односу на претходну годину и износи 5.750.000 КМ. То нам омогућава да све своје обавезе према грађанима испуњавамо на вријеме и да прискочимо у помоћ кад је потребно. Општина постоји због људи, а не људи због ње’’, каже начелник Лопара.  

Савић наглашава, да је поново почела са радом фабрика за производњу котлова и радијатора „Термал“, која је једина у БиХ, а која је уједно и „генератор развоја мајевичког краја“. У „Термалу“ је до сада запослено 80 радника, а просјек плате је 900 марака. У плану је проширивање производње и када се употпуне сви производни погони онда ће укупно бити запослено 150 радника, што је значајан успјех за нашу општину. Протеклих мјесеци, општину Лопаре посјетили су бројни страни улагачи из Њемачке, који су заинтересовани за покретање металске и месне индустрије, али и инвеститори из Турске који су разговарали на тему преузимања фарме за узгој бикова и перади.

Почетком године, успјешан привредник из Аустрије, родом из нашег краја, покренуо је садњу воћњака површине 50 хектара, на коме ће бити засад од 40.000 садница шљиве која ће вратити дух мајевичком крају који је био препознатљив по шљиви и доброј ракији’’, навео је Савић.

Исти инвеститор откупио је лопарску Циглану и планира градњу хладњаче од 7.000 квадратних метара на том простору, што ће бити значајно за развој пољопривреде. Са радом је почела и модерна дестилерија ,,Епоха’’, са своја четири бренда мајевичке ракије.

И ми, као и цијела Република Српска суочавамо се са проблемом одласка становништва пут земаља западне Европе. Лопаре су једна од ријетких општина која има одличну комуникацију са својом дијаспором. Многи који су успјели у свом послу, сада желе да инвестирају у свој завичај, да запосле друге и да остану у Лопарама. Још  вредније је њихово знање и искуство које доносе, а на корист локалних привредника. Имамо добре потенцијале за развој. Знамо шта су наше предности и имамо квалитетне људе.

Превазишли смо многе недаће и окренути смо будућности, а будућност је у младима и знању. Усвојене мјере популационе политике од 50.000 КМ на годишњем нивоу већ дају резултате. Настојимо да младим родитељима помогнемо и на други начин. Жеља нам је да Лопаре буду општина у коју се долази, а не из које се одлази.

​Знамо да за квалитетан живот није довољно да људи имају само посао. Потребно је и оно што се некада звало ,,друштвена надградња”. Култура, умјетност, спорт. Из године у годину све више улажемо у ове области, на задовољство наших грађана. Посебно смо поносни на наш Одбојкашки клуб, који је убједљиво освојио титулу шампиона РС, без изгубљене утакмице, и заиста су на најбољи начин презентовали нашу општину’’, каже на крају начелник Лопара Радо Савић.