СЛОВАЧКИ ЈЕЗИК У СРЦУ И НА УСНАМА :: Semberija INFO ::

 

СЛОВАЧКИ ЈЕЗИК У СРЦУ И НА УСНАМА


У организацији  Удружења Словака Семберије „Јурај Јаношик“ Бијељина, у недељу 13. септембра, је започела реализација пројекта „Словачки језик у срцу и на уснама“ који су финансијски подржали Канцеларија за Словаке који живе у иностранству из Братиславе и Град Бијељина.

 Бијељински Словаци, дјеца и одрасли, послије дуго времена имају могућност да се ближе упознају са својим матерњим језиком. Асимилација и савремени начин живота учинили су да Словаци у Семберији веома мало или скоро уопште не причају словачким језиком.



-Пројекат има за циљ да потомке Словака у Семберији упозна са традицијом, културом, обичајима и, наравно, језиком. Путем игре, пјесме, језичких радионица, учесници стичу основе познавања свог, односно језика својих предака. Пројекат ће трајати до краја календарске године, а велико финале се очекује уочи Божића, када ће дјеца моћи да прикажу све што су током пројекта научили, те ће тада за све учеснике бити обезбијеђене скромне награде'', изјавио је мр Данијел Штефек, предсједник Удружења Словака у Бијељини које носи име чувене словачке историјске личности Јураја Јаношика.

На реализацији пројекта ангажовани су свештеница Ана Петровић из Београда, иначе администратор Словачке евангеличке цркве у Шиду, па самим тим и у Бијељини као огранку, затим Наташа Колар, кантор цркве и Данијел Штефек.