ВАСИЛИЈЕ ПЕРИЋ ДОБИТНИК ОРДЕНА СВЕТИ КНЕЗ :: Semberija INFO ::

 

ВАСИЛИЈЕ ПЕРИЋ ДОБИТНИК ОРДЕНА СВЕТИ КНЕЗ


Начелник општине Угљевик Василије Перић добитник је ордена „Свети кнез“, једно од највећих одличја Српске краљевске академије научника и уметника /СКАНУ/ , у оквиру велике научне, културне и уметничке светковине „Видовданска лоза“, која је јуче одржана у  Крагујевцу, наводи се у саопштењу информативне Службе општине Угљевик.

Орден ће Перићу бити уручен у оквиру обиљежавања славских свечаности општине Угљевик-Свете Петке Параскеве, најављено је из ове службе.

Узвишено признање припало је Василију Перићу, који је на челу општине Угљевик двије деценије, за његовање српске културне и националне баштине, допринос у раду на мјесту замјеника предсједника Епархијског управног одбора Епархије зворничко-тузланске, као и за свеукупни прогрес тог дијела Републике Срспке, гдје је просјечна плата више од 1.200 КМ.

Перић је, према ријечима председника Научног вијећа СКАНУ,  академика професора Мирка Керкеза, у посљедње двије деценије, колико је на челу Угљевика, заслужан што је она постала једна од најразвијених општина, по свим критеријумина, не само у Републици Српској  и БиХ, него и истински примјер и узор другима.

„Велику пажњу Перић је посветио култури, па је за његово доба руковођења локалном самоуоправом Угљевик добио велелепан Центар за културу „Филип Вишњић“, који са преко 50 програма годишње, годинама већ, у сијенку баца много веће градове“, рекао је Керкез.

У саопштењу се наводи да је Керкез рекао да су под Перићевим вођством у току припреме за подизање споменика краљу Александру Карађорђевићу Ујединитељу, који су угљевичани подигли давне 1936. године, а  фашисти срушили 1941. године.

„Перић руководи општином која има просјек плата око 1200 КМ, али се једнако води брига о привреди и пољопривреди,  отварају нова радна места, граде путеви, водовод и друга инфрастуктура како би живот у селима био као у граду, чиме даје велики допринос  борби против „беле куге“, пошасти наших дана,а ово је прва општина која је скућила све породице палих бораца у минулом раду, који су дали највећи допринос за извојевану слободу и изграђену Републику Српску", истиче академик Керкез.

Општина Угљевик