ПРОЈЕКАТ СЕМБЕРСКИХ НОВИНА - ЉЕТЊА ШКОЛА НОВИНАРСТВА: Катарина, Јелена и Кристина најбоље :: Semberija INFO ::

 

ПРОЈЕКАТ СЕМБЕРСКИХ НОВИНА - ЉЕТЊА ШКОЛА НОВИНАРСТВА: Катарина, Јелена и Кристина најбоље


Катарина Томанић, студенткиња Педагошког факултета, Јелена Пустивук, студенткиња Правног факултета и  Кристина Копривица, полазница мастер студија на Факултету пословне економије,  побједнице су Школе новинарства за студенте,,Семберских новина“. Дипломе и пригодне поклоне уручио им је Зоран Зекановић, в.д. директор ,,Семберских новина“.
 
- Бијељина и Семберија имају талентовану омладину кад је ријеч о писању, а потврдила је то и овогодишња Љетња школа новинарства за студенте, коју смо организовали у сарадњи са Савезом студената и уз подршку Градске управе“, рекао је Зекановић, подсјетивши да су слични пројекти реализовани и претходних година, с тим да је приоритет досадашњих школа новинарства био усмјерен на ученике основних и средњих школа.

Како је појаснио, ове године ,,Семберске новине“ су одлучиле да прихвате изазов сарадње са студентима, с циљем давања простора младим људима за изражавање њиховог креативног потенцијала.  Право учешћа имали су сви студенти који похађају високошколске институције на подручју града Бијељине, а новинарски задатак се огледао у писању репортаже или интервјуа на двије понуђене теме: ,,Млади су амбасадори Бијељине“, или ,,Живот за вријеме пандемије“.

Радови су објављени у ,,Семберским новинама“ и на порталу Семберија ИНФО, а три најбоље, Катарина Томанић, Јелена Пустивук и Кристина Копривица,  добиле су прилику да проведу седмицу дана у редакцији наших новина и из прве руке науче тајне новинарског заната од наших колега.
 
Ове три суграђанке ће се током боравка у  ,,Семберским новинама“  упознати са радом новинара, а радни дан у редакцији изгледа овако: Главни уредник и новинари свако јутро раде распоред дневних задатака, анализирају актуелне вијести, распоређују ко ће изаћи на терен и пратити који од дневних догађаја, те договарају истраживачке приче. Утврђују се и рокови за слање текстова за принт и веб, након чега се новинари „бацају“ на компјутер и телефон, или се „разбјеже“ по терену. Прелазак с традиционалних платформи на дигиталне донио је већу флексибилност рада у многим индустријама, али у новинарској она је двосјекли мач, јер је потражња за вијестима већа него икада, а рокови у којима је вијест релевантна, све су краћи. 



Свечаном уручењу диплома у просторијама ,,Семберских новина“ присуствовала је и Љубица Млађеновић , шеф Одсјека за образовање и науку, невладине организације , омладину и породичну заштиту Одјељења за друштвене дјелатности у Градској управи.
 
- Град Бијељина дао је подршку и овогодишњој Школи новинарства ,,Семберских новина“, а договорили смо да овај пут и ми у Градској управи отворимо своја врата нашим талентованим суграђанкама. Оне ће одређено вријеме провести у Кабинету градоначелника и учествовати у раду Службе за информисање, која има широк спектар послова које свакодневно обављају“, истакла је Млађеновићева. Она је издвојила неке од послова које обавља служба, а то је припрема и организација конференција за штампу градоначелника, припрема саопштења и обавјештења градоначелника, Градске управе и Градске скупштине, уређивање, одржавање и ажурирање веб странице Града, уређивање, израда и имплементација Стратегије комуникације са грађанима у сарадњи са одјељењима, службама и одсјецима, организовање вођења свечаних и других догађаја у организацији органа Града, организовање информисања у ванредним ситуацијама...

Побједнице Школе новинарства,  захвалиле су ,,Семберским новинама“ на пруженој шанси да учествују у пројекту намијењеном студентима, те Градској управи, која им пружа подршку.
- Сматрам да, без обзира на професију за коју се школујемо, треба да његујемо наш језик и културу, и битно је да се на томе стално ради. Зато је посебно добар овај пројекат ,,Семберких новина“, рекла је Кристина Копривица, која је и током свог досадашњег школовања често награђивана за своје литерарно писање. Катарина Томанић је истакла да је њен мотив за учешће у Школи новинарства то што јој се посебно допала задата тема ,,Млади су амбасадори Бијељине“.
 
- Као и моје колегинице и ја се радујем што ћу неколико дана провести у редакцији ,,Семберских новина“, а затим у Градској управи“, рекла је Томанићева. На тему ,,Живот у доба пандемије“, писала је Јелена Пустивук.
- Била сам дубоко инспирисана оним што нам се дешавало и како смо се носили са пандемијом корона вируса, те свим текстовима и објавама на ту тему. Осјетила сам потребу да и ја нешто напишем о томе“, рекла је Пустивукова, истакавши да је све почело спонтано и лијепо завршило, од пријаве на конкурс, па до проглашења побједника.                            

Семберске новине - Семберија инфо - М.Решидовић