МЛАДИ КАО АМБАСАДОРИ БИЈЕЉИНЕ :: Semberija INFO ::

 

МЛАДИ КАО АМБАСАДОРИ БИЈЕЉИНЕ


Када имате прилику писати на ову тему, тешко је не осврнути се на оно што ми живимо и с чим се суочавамо свакога дана. Тужна истина, речено са више горчине, ироније или пак не, млади као највећи и најбољи амбасадори једне државе, града, одлазе. И некако то се увијек прожима кроз тематике разговора о омладини, образовању. Многи воде полемике утврђујући како одлазимо, док други, пак, покушавају наћи кривца, суштински нико се не бави тиме како то зауставити, иако чаробни штапић није у рукама једног човјека, а ни више њих, масовни одлазак је системски проблем.
 
И кад једном младом човјеку кажете да је амбасадор свог града или, пак, земље у којој живи, још ако је тај неко успјешан, вјерујте није лако. Ми Срби смо познати као велики родољуби, па се дичимо нашим поријеклом, културом и традицијом. Свети народ који ће заувијек живјети? Да, живјети, али принудно не на своме. И не, неће се ово претворити у пар редака песимистичног текста о томе како нам никада неће бити боље, баш напротив. Ово ће бити један охрабрујући текст подршке  онима који чврсто вјерују да желе остати у Бијељини и ту градити свој живот. Млади су будућност. Клише или не, чињеница, свакако, јесте, али чини се да прелази у клише, јер не постији сфера у животу гдје душебрижници у мало битнијим фотељама, кроз неку кампању подизања свијести о темама везаним за омладину, а неријетко и у политичким кампањама, онако увјерљивим тоном и јасном гестикулацијом неуморно покушавају објаснити нама самима колико смо битни?! Ово је уједно моја порука мојим вршњацима да се ослањају само на оно што носе у себи, своју културу, име, идентитет, таленат, младост, образовање.

Апсолутно вам не треба нико рећи да сте битни, ви то јесте, сами по себи. Оно колико себе изградите је оно колико вриједите, без потребе доказивања било коме. Они који требају то да препознају у друштву, ако су довољни освјешћени, умјеће. Ви сте најважнији амбасадор своје личности, онога одакле сте потекли и града у коме сте рођени и гдје живите. Не дозволите да вас неко убиједи у супротно. Будите довољно самосвјесни и вјерујете да оно што носите у себи је довољно битно и вриједно и да вам за то не треба потврда да је то заиста тако. Онај град и она средина одакле потичете треба знати то цијенити и поносно пригрлити, приказујући вас као национално благо.

Мислим да је моја порука више него јасна, не замјерите ако пронађете мало горчине у ријечима, нису с намјером да некога увриједе нити прозову, само, ето, стоје тако ту као подсјетник на борбу младе особе која ово пише, у борби са системом, уништеним више или мање, неки кажу трулим?
 
Млада сам, не знам, ево признајем. Ипак, у овој младој особи остаје да чучи онај вјечни оптимиста који ће чврсто вјеровати да будућност остаје на нама самима и да смо једини ми у могућности да је кројимо, а прошлост и можда дубоки коров требамо искоријенити и оставити иза нас гдје му је и мјесто.
                                      
 Кристина Копривица
Факултет пословне економије Бијељина
Мастер студије