PRIVEDEN VLADIKA JOANIKIJE I SEDAM SVEŠTENIKA (VIDEO)


Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i sedam sveštenika ove eparhije privedeno je večeras u policiju u Nikšiću po nalogu Tužilaštva u tom gradu zbog održavanja litije na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, uz obrazloženje da su prekršene mjere Nacionalnog koordinacionog tima za borbu protiv zaraznih bolesti, javio je dopisnik Srne.

Prije odlaska u policiju radi davanja izjava, velikom broju okupljenih građana obratio se vladika Joanikije koji ih je zamolio da se ne prave neredi, poručivši da će otići u policiju da da izjavu jer je duboko uvjeren da nije prekršen nijedan član Ustava Crne Gore i da su oni i pred Bogom i pred narodom čisti.
 
Okupljeni građani skandirali su "Ne damo vladiku" i "Ne damo vladike", a od policije su tražili da bace uniforme.

 
Vladika Joanikije rekao je da policajci nisu krivi, da samo rade svoj posao i da njih ne treba optuživati, ponavljajući da danas u Nikšiću nije urađeno ništa protiv zakona i ustava.
 
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti Crne Gore pozvalo je državno tužilaštvo da najhitnije preduzme zakonske mjere i procesuira organizatore, kako su naveli, protivzakonitog i visoko epidemiološki rizičnog javnog okupljanja u Nikšiću.


Nacionalno koordinaciono tijelo je ocijenilo da su udruženi napori i ostvareni rezultati svih institucija i građana na očuvanju zdravlja i života večeras "na najgrublji način pokušani da budu urušeni protivzakonitim javnim okupljanjem", saopšteno je iz crnogorske Vlade.
 
U Nikšiću je večeras tradicionalnu litiju na praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca predvodio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
 
(SRNA)